Szolgáltatók Kecskemét polgármestere: A város hatvan kilométeres körzetében van elég munkaerő

Kecskemét polgármestere: A város hatvan kilométeres körzetében van elég munkaerő

Kovács András | 2018.06.11 12:32

Kecskemét polgármestere: A város hatvan kilométeres körzetében van elég munkaerő

Sokat nyert Kecskemét a Mercedesszel, amely már a második gyárát építi a város határában. Ez jelzi, hogy a márka hosszú távra tervez, s ebben minden segítséget meg is kap a Szemereyné Pataki Klaudia által vezetett önkormányzattól. A polgármester szerint harag helyett együttműködés van a környező önkormányzatokkal, ahonnan óhatatlanul szakképzett munkaerőt szív el a város.

Pontosan 10 éve, 2008 júniusában jelentette be a Daimler, hogy a Kecskemétet választotta legújabb autógyári beruházásának helyszínéül.

– Ennek az évtizednek minden percét végigkísértem, és voltak félelmek is, hogy képesek leszünk-e megküzdeni a kihívásokkal – mondta a régi mellett épülő második gyár alapkő letételi ünnepségén Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester szerint az a titok, hogy a városban minden van: jó a megközelíthetőség, stabil a gazdasági környezet, befektetőbarát és rugalmas a helyi közigazgatás. És a hosszú táv is biztosított az egyre intenzívebb duális szakképzéssel és a színvonalas felsőoktatással.

– Mi bunkert építtettünk, a mai diákoknak a robotika a természetes, Kecskemét város fiataljai nemrégiben elsők lettek 120 induló csapat közül egy robotikai versenyen – fogalmaz büszkén, hozzátéve, itt az utánpótlás, ők a jövő motorjai. Sok diák tanul a városban, szerinte nagyon fontos, hogy közülük minél többen itt is maradjanak.

Ezért sokat meg is tesz az idén 650 éves Kecskemét, 800 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban, amiből természetesen az egymilliárd eurós Mercedes gyárépítése a legnagyobb tétel. – A város számára újabb aranykorszak kezdődik, ami egyben újabb kihívás is. Ez alkalommal azonban a kihívást nem kísérik olyan félelmek, mint az elején, a Daimler megjelenésekor, hiszen van már kellő tapasztalat.

Tény, a kecskeméti régió a Mercedes növekedésének – is – köszönhetően óriási fejlődésen megy át, már ma is sokan ingáznak a szomszéd megyékből a hírös városba. – Mennyire lehet jó a viszony a Kecskeméten kívüli önkormányzatokkal, ahonnan egyértelműen munkaerőt szívnak el? – kérdeztük a polgármester asszonyt.

Folyamatos a kapcsolattartás a közeli és kevésbé közeli településekkel – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire lehet jó a viszony a közeli önkormányzatokkal, ahonnan egyértelműen munkaerőt szívnak el. – Az a szerencse, hogy a megyében, a dél-alföldi régióban, illetve Kelet-Magyarországon elég magas volt a munkanélküliség. 60 kilométeres körzetben, Csongrádon, Szolnokon, a Jászságban, illetve Békéscsaba térségében még mindig olyan magasak ezek a számok, hogy lehet találni szakképzett munkaerőt.

Velük felvették már a kapcsolatot, a munkaügyi központok segítségével sikeresen meg is szólítják az embereket, hogy ezt követően oktatások, tréningek, képzések után alkalmasak legyenek betölteni a születő kecskeméti álláshelyeket. Erre szükség is van, 2500 új embert tervez felvenni épülő gyárába a Mercedes. Nincs tehát harag a környező településekkel, helyette együttműködnek, amiben tudnak, ilyen terület például a lakhatás.

– Nem kell feltétlenül mindenkinek Kecskeméten laknia, aki itt dolgozik. A Modern Városok program keretében ezért kértünk olyan projektet, hogy az elővárosi közlekedést megoldjuk a MÁV-val.

Egy tanulmány szerint ezekből a régiókból ugyanis eredményesen megoldható az elővárosi közlekedés. Hozzáteszi, teljesen lefedett a vasútvonal ebben a térségben, ám a kihasználatlanság miatt jelenleg nincsenek járatok. Már folynak a felmérések, ezeket az úgynevezett munkás vonatokat be lehet illeszteni például a Budapest és Szeged között ütemesen közlekedő gyorsvonatok közé is, ezen a vonalon már meg is kezdődtek az egyeztetések.

Mit tud kínálni az ide érkező fiataloknak a város a Mercedes gyáron, a beszállítók álláslehetőségein túl? – kérdeztük. Megtudtuk, Kecskemét olyan oktatási régiós központ, ahol 20 ezren tanulnak és arra törekszenek, hogy végzés után közülük a lehető legtöbben a városban maradjanak és hosszabb távon is megtalálják számításukat.

– Sok programot indítottunk, ezek közül fontos, hogy az önkormányzat saját forrásból ösztöndíjat ad az itt tanuló középiskolásoknak, illetve a mérnökképzésben résztvevők hallgatóknak – emel ki egyet. Kedvezményes telkeket is osztottak a letelepülni akaró fiatal családoknak a házépítéshez, százan már megkapták, és kijelölték az újabb száz telket. Engedményes áron tudnak hozzájutni ezekhez az igénylők, és otthonteremtésükben a kormány CSOK támogatása is a segítségükre van.

– Az otthonokon túl újabb közlekedési fejlesztésekre, óvodákra, iskolákra és további igényes kulturális és szabadidős programokra van szükség ahhoz, hogy Kecskemét megtartó ereje és vonzása fokozható legyen – hangsúlyozza Szemereyné Pataki Klaudia.

Kiemelt Partnereink