Szolgáltatók Jövőre érkeznek a hibrid Mercedes buszok Kecskemétre

Jövőre érkeznek a hibrid Mercedes buszok Kecskemétre

autopro.hu/B.Cs. | 2013.05.19 17:23

Jövőre érkeznek a hibrid Mercedes buszok Kecskemétre

Környezetkímélő, bizonyos útszakaszokon zéró emissziós üzemmódban is közlekedő Mercedes-Benz Citaro G BlueTec-Hybrid autóbuszok érkeznek 2014 első negyedévében Kecskemétre. A 25 hibridbusz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása nem csak Magyarországon, de a világon is egyedülálló, ami jelentős részben uniós forrásból valósul meg. A szükséges önerő alig öt százalék, így Kecskemét városnak a buszok egyenként alig 8 millió forintjába kerülnek.

Hirdetés

A jelenleg kapható egyik leginkább környezetvédő autóbuszcsalád, a Mercedes-Benz Citaro G BlueTec-Hybrid 25 példánya érkezik Kecskemétre 2014 januárja és márciusa között, az erre vonatkozó szerződést május 17-én írta alá Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Ingo Fröhlich, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyenként 562 ezer 900 euróba kerülő járművek beszerzése nagyrészt európai uniós forrásból valósul meg.

Kecskemét új, zéró emissziós zónájában a Citaro G BlueTec Hybrid akár 10 kilométert is képes megtenni a dízelmotor használata nélkül. Az autóbuszon összesen négy elektromos kerékagymotor működik, amelyek a líthium-ion akkumulátorból nyerik a szükséges elektromos energiát és fékezés esetén képesek energiát visszatáplálni a rendszerbe. A folyamatos energiaellátást a dízelmotor által hajtott generátor biztosítja, a motor működése azonban nem folyamatos, az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően be-, illetve kikapcsol. A négy elektromotor a jármű vezethetőségét is meghatározza: a szinte hangtalanul közlekedő, sebességváltó nélküli autóbuszon az utasok nem észlelik a váltás miatt jól ismert rángásokat. Külső megjelenését tekintve a Citaro G BlueTec Hybrid alig különbözik társaitól: az utasteret nagy és világos ablakai és kényelmes ülései jellemzik, a rongálókat térfigyelő kamera-rendszer segít távol tartani.

Ebből a típusból világszerte egyelőre összesen 62 busz közlekedik, az egy városban lévő legnagyobb flotta 12-15 darabból áll.

Kiemelt Partnereink