Szolgáltatók Forgalomba álltak a Volánbusz legújabb MAN buszai

Forgalomba álltak a Volánbusz legújabb MAN buszai

Pörge Béla | 2021.05.25 17:21

Forgalomba álltak a Volánbusz legújabb MAN buszai

Az egyik elsőként forgalomba álló MAN Lion's City GL Balatonkenesén, első munkanapján. | Fotó: Pörge Béla

Veszprém megyében forgalomba álltak a Volánbusz legújabb csuklósbuszai. Az utóbbi évek legnagyobb szabású helyközi csuklósbusz-beszerzés keretében 204 autóbusz érkezik a Volánbuszhoz és a Volán Buszpark Kft-hez.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel 204 MAN Lion’s City G A23 autóbusz beszerzéséről. A buszok első példányai pünkösd előtt, május 20-án érkeztek meg a Volánbuszhoz, az első példányok pedig még ebben a hónapban, május 25-én forgalomba álltak.

A beszerzés keretében Bács-Kiskun és Békés megyébe 5-5, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 18, Csongrád-Csanád megyébe 7, Fejér megyébe 21, Győr-Moson-Sopron megyébe 20, Hajdú-Bihar megyébe 16, Heves megyébe 6, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 10, Komárom-Esztergom megyébe 7, Nógrád megyébe 6, Pest megyébe 64, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 7, Vas megyébe 3, Veszprém megyébe 5, Zala megyébe 4 autóbusz kerül.

MAN Lion's City G A23 Balatonkenesén.

MAN Lion's City G A23 Balatonkenesén. | Fotó: Pörge Béla

Megjelentek az első fecskék

Veszprém megyében már forgalomba is álltak az új buszok, ahol Veszprém és Balatonfűzfő térségében élvezhetik az utasok az új buszok által nyújtott színvonalemelést.

A cikkünkben látható konkrét példány többek között a 7323-as, Veszprém-Balatonfűzfő-Balatonkenese-Küngös vonalon közlekedik, ott a korábban Veszprém helyi közlekedésében, azt megelőzően pedig Svédországban szolgálatot teljesítő, 22 éves Volvo Säffle 5000 típusú autóbuszt váltotta.

Vadonatúj MAN érkezik Balatonkenese központjába.

Vadonatúj MAN érkezik Balatonkenese központjába. | Fotó: Pörge Béla

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak, és 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek. Az új járműveket környezetkímélő, Euro 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így átlagéletkoruk 15,5-ről várhatóan 9,5 évre fog csökkenni.

Az egyik elsőként forgalomba állt új csuklós MAN a 71-es úton.

Az egyik elsőként forgalomba állt új csuklós MAN a 71-es úton. | Fotó: Pörge Béla

Kiemelt Partnereink