Gyártók Több mint kétszáz csuklós MAN-busz érkezik a Volánbuszhoz

Több mint kétszáz csuklós MAN-busz érkezik a Volánbuszhoz

autopro.hu/P.B. | 2020.12.08 11:22

Több mint kétszáz csuklós MAN-busz érkezik a Volánbuszhoz

Külsőre szinte teljesen ilyen buszok érkeznek jövőre, csak a helyközi kivitel miatt eggyel kevesebb ajtó lesz rajtuk. | Fotó: Pörge Béla

204 új csuklósbusszal fiatalodik a Volánbusz állománya 2021-ben, köszönhetően egy, a héten aláírt szerződésnek. A tendert, amin végül az MAN lett a befutó, még májusban írta ki a Volánbusz és a Volán Buszpark Kft., ám végül fél évbe telt, mire eredményes lett. A buszok utolsó simításait magyar szakemberek végzik majd.

Hirdetés

Az autopro.hu is beszámolt arról, hogy több próbálkozás után november végén végül sikerrel zárul a Volán Busz Park Kft. és a Volánbusz Zrt. közös tendere, melyet helyközi kivitelű, új csuklósbuszokra írtak ki. A tenderen az MAN győzött, a szerződést hétfőn írták alá a felek.

A megállapodás értelmében az MAN a jövő év végéig 204 darab csuklós MAN Lion’s City típusú autóbuszt szállít a Volánbusznak és a Volán Buszparknak. Ezek a járművek hosszú idő után az első újonnan beszerzett csuklós autóbuszok lesznek Magyarország helyközi közlekedésében. A buszok érkezésével várhatóan eltűnik a vidéki utakról az Ikarus legendás csuklósbusza, az 1973-tól 2002-ig gyártott 280-as.

Helyközi kivitelű buszok

A frissen aláírt szerződés szerint a Volánbusz és Volán Buszpark nettó 20,8 milliárd forint értékben vásárol 204 darab csuklós járművet. A beszerzés keretében a Volánbusz 6,8 milliárd forint nettó értékben 72, míg a Volán Buszpark Kft. közel 13,5 milliárd forintért 132 darab járművet vásárol. A járműbeszerzésről szóló szerződést 2020. december 7-én írta alá a Volánbusz Zrt. részéről dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, a Volán Buszpark Kft. nevében Magyar Beatrix ügyvezető, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. képviseletében pedig Martin Strier ügyvezető igazgató és Hoyos György buszüzletág igazgató – írja a Magyarbusz Info.

A buszok helyközi kialakításúak lesznek, ami azt jelenti, hogy sűrű székezésű lesz a belsőtér, és három ajtóval lesznek felszerelve a buszok, melyeken 51 ülő-, és 55 állóhely lesz. A buszokon klíma, kamera és elektronikus utastájékoztató-rendszer is lesz.

Megszokott külső

A buszok pontos típusa MAN Lion’s City GL A23, ami azt jelenti, hogy a Lion’s City modellek külső megújulása előtti modellekről van szó, így a budapesti és többi vidéki városból jól ismert külső jegyeket viselik majd magukon az új autóbuszok.

Érdekesség, hogy az MAN a BM Heros Zrt.-vel közösen indult a tenderen, ami várhatóan azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz és az Inter Traction Electrics együttműködéséhez hasonlóan ebben az esetben is az utolsó simításokat a magyar partner végezheti a buszokon.

Kiemelt Partnereink