Szolgáltatók Fejlődik a járműipar Heves megyében

Fejlődik a járműipar Heves megyében

MTI | 2019.09.05 11:00

Fejlődik a járműipar Heves megyében

A Heves megyei járműipari és gépipari vállalatok globális piacra is termelnek. A gazdaság húzóágazata a globális piacra termelő járműalkatrész- és gépipar, illetve az energetika.

Heves megye high-tech minőségű exportorientált feldolgozóipari megye idézte a most megjelenő megyei digitális gazdasági évkönyvének megállapítását Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke a kiadvány bemutatóján Egerben. A gazdaság húzóágazata a globális piacra termelő járműalkatrész- és gépipar, illetve az energetika. A kereskedelem és a szolgáltató szektor elsősorban a helyi igényeket szolgálja ki.

Bővült az export

A megye gazdaságának húzóereje továbbra is az export, amely a 2009. évi drasztikus visszaesés után kifejezetten dinamikusan bővült, és a bővülés mintegy hetven százaléka koncentráltan néhány nagyvállalatnál jelentkezett.

A multik vezérelte gazdaság Heves megyét is jellemzi, szerkezetében az elsődlegesen külföldi tulajdonú top feldolgozóipari nagyvállalatok a meghatározók. A tisztán hazai tulajdonú ipari vállalkozások jelentős beszállítói a térség multinacionális nagyvállalatainak.

Csökkenő népesség

Figyelmeztető jel azonban, hogy a megye népessége tendenciaszerűen csökken, a fogyás átlaga meghaladta a magyarországi vidéki átlagot. Megyei szinten komoly problémákat okozott a népességfogyás gyorsuló üteme. A népesség öregszik, a kihasználható munkaerőtartalékok drasztikusan fogynak.

Kiemelt Partnereink