Szolgáltatók Erősödő gazdasági együttműködés Montenegróval

Erősödő gazdasági együttműködés Montenegróval

autopro.hu | 2013.06.27 12:42

2013. június 25-én rendezték a Magyar-Montenegrói Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) harmadik ülését Montenegróban, Podgoricában. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a GVB üléséhez kapcsolódóan június 26-án a Montenegrói Kereskedelmi Kamara együttműködésével Magyar-Montenegrói Üzleti Fórumot és Üzletember-találkozót szervezett 17 magyar vállalat képviselőjének részvételével.

A fórum több mint tíz ágazatot emel ki, amelyek esetében nemcsak termékeket, hanem szolgáltatásokat, komplett technológiákat és megoldásokat is ajánlanak a magyar cégek a montenegrói vállalkozások figyelmébe. Az erősödő balkáni együttműködést jelzi a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Montenegrói Befektetésösztönzési Ügynökség (MIPA) közötti együttműködési megállapodás megkötése.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Magyar-Montenegrói GVB társelnöke, megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy hazánk a Nyugat-Balkán országaival kiemelt partnerségre törekszik. A térség gazdasági jelentőségét a folyamatosan bővülő áru- és szolgáltatáskereskedelem mellett az oda irányuló, növekvő mértékű magyar befektetések is alátámasztják. A régión belül Montenegróra, mint stratégiai partnerre tekintünk. Magyarország érdeke, hogy az eddig elért sikereket, kedvező fogadtatást Montenegróban a jövőben is megőrizze.

Bilek Péter, a HITA elnökhelyettese előadásában kiemelte, hogy a HITA ösztönzi a magyar-montenegrói vállalati kapcsolatok fejlesztését a kereskedelmi és gazdasági együttműködések kiszélesítése érdekében, támogatja a magyar cégek montenegrói kiállításokon és vásárokon történő részvételét, készen áll a jövőben is a montenegrói üzleti delegációk fogadására és üzleti fórumok szervezésére.

A GVB harmadik ülésének keretében a két ország befektetés- és kereskedelem-ösztönző szervezetei együttműködési megállapodást kötöttek. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Montenegrói Befektetésösztönzési Ügynökség (MIPA) között létrejött kétoldalú egyezség célja, hogy tudatos és célirányos fejlesztéssel tovább bővüljenek a gazdasági élet szereplőinek kapcsolatai, a kooperáció elmélyítése újabb beruházásokhoz vezessen, és a megállapodás hatására megélénküljön a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Montenegróban mintegy 405 M euró FDI állománnyal (Szlovénia és Oroszország után) hazánk a 3. legjelentősebb befektető (Az MNB kimutatása szerint 2011 végén 148,1 M euró összegű volt a Montenegróba kihelyezett magyar tőkeállomány). A legnagyobb magyar befektetők Montenegróban: OTP, Telekom, Hunguest Hotels.

A magyar-montenegrói kétoldalú gazdasági kapcsolatokat jelenleg is dinamikusan fejlődő árukereskedelem jellemzi, ennek értéke éves szinten mintegy 93,4 millió euróra tehető.

A magyar export 21,5%-kal 41,7 M euróra nőtt, a magyar import pedig 5,2%-kal 51,7 M euróra emelkedett 2012-ben. A magyar export struktúrája korszerű, annak 90%-át (53% gép, 37% feldolgozott termék) a magas hozzáadott értékű termékcsoportok adják, a kivitel 8,8%-a pedig élelmiszer. A magyar import döntő hányadát (50,4 M euró - 97,5%) a színesfém-behozatal teszi ki.

Kiemelt Partnereink