Szolgáltatók Épülhet a második autópálya a Vajdaságon át

Épülhet a második autópálya a Vajdaságon át

Kuthi Áron | 2019.02.11 15:38

Épülhet a második autópálya a Vajdaságon át

Elfogadta a szerb kormány azt a határozatot, amely alapján megépülhet a bánsági Nagybecskereket (Zrenjanin) Belgráddal összekötő észak-déli irányú autópálya. Az indoklás szerint a Vajdaság Tiszán túli régiója, a Bánát (vagy Bánság) gazdasági ereje, az onnan az ország belseje felé áramló tőke nagysága teszi szükségessé, hogy a korábban ide tervezett gyorsforgalmi út helyett autópályát építsenek.

A durván hetven kilométeres szakasz megépítésére máris bejelentkezett a globális jelenléttel bíró kínai Power Construction Corporation (Powerchina) energetikai és infrastruktúra-fejlesztő vállalat. Az óriáscég szintén szívesen megépítené a Nist a koszovói Pristinával összekötő tervezett sztrádát és egy további szakaszt is Közép-Szerbiában.

A Belgrád-Nagybecskerek már a második észak-déli nagy sebességű közúti összeköttetést jelentené Vajdaság Autonóm Tartományban, hiszen a tranzitforgalom nagy részét a Szabadka-Újvidék sztráda bonyolítja. Ráadásul a szakasz megépülésével, majd annak észak felé való folytatásával megnyílna a lehetőség arra, hogy Temesvár irányában a Bánság romániai részével is megszülessen majd egy modern közúti kapcsolat.

Kiemelt Partnereink