Szolgáltatók Elégedett a texasi anyacég, 5,5 milliárd forintból fejlesztik a debreceni NI-t

Elégedett a texasi anyacég, 5,5 milliárd forintból fejlesztik a debreceni NI-t

MTI | 2019.04.11 09:14

Elégedett a texasi anyacég, 5,5 milliárd forintból fejlesztik a debreceni NI-t

Bokrétaavató ünnepséget tartottak az National Instruments Hungary Kft. (NI) debreceni gyárában, miután elérte legmagasabb pontját a vállalat legújabb, negyedik épülete. Az eseményen a texasi vállalat első embere úgy fogalmazott, jó döntést hoztak, mikor 18 éve Debrecen mellett voksoltak. Akkor a jó munkaerő, a jó egyetem és a jó partner város miatt választották a várost.

Eric Starkloff (nyitóképünkön), a National Instruments Corporation elnöke az ünnepségen elmondta: az 5,5 milliárd forintos beruházással 210 új munkahelyet létesítenek Debrecenben, ahol már 1500 embernek adnak munkát.

Az NI hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be a fejlesztést, a projekt megvalósítása a határidő szerint halad, az irodaépület várhatóan év végére készül el. A kivitelezés mellett a munkavállalók toborzása is hatékonyan zajlott, a pályázatban vállalt munkakörök 100 százalékát már betöltötték. Az új munkatársak mérnöki és informatikai, kutatás-fejlesztési, valamint egyéb szolgáltatási területeken dolgoznak, legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelv ismeretével rendelkezik – ismertette Eric Starkloff.

A National Instruments debreceni telephelye

Hozzátette: Debrecen fontos része a vállalat globális stratégiájának, Texas után a debreceni a második legnagyobb gyáruk, illetve szolgáltató központjuk. Külön kiemelte az NI kapcsolatait a helyi oktatási intézményekkel.

Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója hozzátette: a kormány stratégiai partnereként fontos számukra, hogy a beruházásokon túl társadalmi felelősségvállalásuk révén is támogassák az innovatív, tudásalapú gazdaság fejlődését, kiemelten kezelve az ipar 4.0 területét.

Közös képzést indít az NI a helyi egyetemmel

Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) a rendezvényen elmondta, felértékelődött a városban a szakképzés és a felsőoktatás. Példaként említette, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a Debreceni Egyetemre, mint egy évvel korábban, a mérnöki karok iránt pedig 40 százalékkal nőtt az érdeklődés. A bokrétaavatón elhangzott az is, hogy ez év szeptemberétől közös, duális képzést indít a Debreceni Egyetem gazdaságtudományi kara és az NI Hungary Kft. A meghirdetett képzés alkalmas arra, hogy naprakész, az iparban is azonnal alkalmazható ismeretekkel ruházza fel a résztvevőket.

Nem összeszerelő üzemek kellenek Magyarországnak

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára szerint Debrecen Magyarország egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező városa. Fontosnak nevezte, hogy egy technológiai cég fejleszt Debrecenben, ami beleillik abba a koncepcióba, hogy Magyarországon nem összeszerelő üzemekre van szükség, hanem magas hozzáadott értéket képviselő, és dolgozóinak magas jövedelmet biztosító vállalatokra.

A helyettes államtitkár szerint az, hogy az elmaradottabb keleti térségben lévő Debrecen ilyen mértékben tud fejlődni, elsősorban a helyi szellemi tőkének, humán erőforrásnak köszönhető.

Szepesi Balázs az ITM nevében támogatásáról biztosította a debreceni gazdaságfejlesztési törekvéseket.

Kiemelt Partnereink