Szolgáltatók E-buszok hadával elektrifikálna India

E-buszok hadával elektrifikálna India

autopro.hu/V.M. | 2023.08.17 15:20

E-buszok hadával elektrifikálna India

Fotó: Facebook/Olectra Greentech Limited

Az indiai kormány a nemrég jóváhagyott tervek alapján közel 580 milliárd indiai rúpiából, vagyis hétmilliárd dollárból szerezne be tízezer elektromos buszt, illetve építene ki egy azokat kiszolgáló töltőhálózatot.

Hirdetés

Az elektromos autóbuszokat tíz év alatt állítanák forgalomba az ország 169 városában. A köz- és a magánszféra együttműködésében megvalósuló beszerzés költségeiből 200 milliárd rúpiát, vagyis a költségek mintegy harmadát fogja állni az állam.

A terveknek hála új megrendeléseket kaphatnak az elektromos buszok gyártásával foglalkozó indiai vállalatok, mint az Olectra Greentech, a JBM Auto, a Tata Motors és az Ashok Leyland.

Az indiai kormány célja, hogy az ország újautó-eladásaiból 2030-ra 30 százalékkal részesedjenek az elektromos modellek. Ezzel összhangban van a tömegközlekedés elektrifikálása, ami a tervek szerint szintén hozzá fog járulni a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

A Reuters beszámolója szerint India végül 50 ezer villanyhajtású autóbuszt szeretne útjain tudni, melyeket 12 milliárd dollárból szerezne be.

A fejlődő országok is elektrifikálnak

Ahogy India példája is mutatja, a buszflották elektrifikációja a fejlődő országokban sem a távoli jövő zenéje. Valójában a világ buszállományának körülbelül felét akkumulátoros elektromos típusok fogják alkotni 2032-re a BloombergNEF előrejelzése szerint – ami azt jelenti, hogy a szegmens sokkal gyorsabban fog átállni az alternatív hajtásra, mint a személyautóké.

Magyarországon szintén zajlik már a buszflotta elektromosítása. A Volánbusznál másfél év alatt száz új elektromos busz kezdte meg működését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink