Szolgáltatók Díjakat osztott a német-magyar iparkamara

Díjakat osztott a német-magyar iparkamara

MTI | 2019.03.08 11:26

Díjakat osztott a német-magyar iparkamara

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által alapított Szakképzési Díj elismeréseit Budapesten.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) március 7-én immáron hatodik alkalommal méltatott kiemelkedő szakképzési projekteket. A három kategóriában a bíráló bizottság 28 pályázó közül egy szakközépiskolának, egy szakképzési centrumnak és egy vállalatnak ítélte oda a díjat.

A három díj-kategóriában a következő szervezetek vehették át a kitüntetést:

  • Innováció kategóriában: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum a „Webex Board a szakképzésben” nevű projektért.
  • Kooperáció kategóriában: Büttner és társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. a „Mintaértékű duális gyakorlati képzőhely kialakítása a Büttner Kft. Nagyatádi telepheléyén” nevű projektért.
  • Motiváció kategóriában: Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma a „Bánkirobot Team – személyre szabott tehetséggondozás a jövő innovációs szakembereiért” nevű projektért.

A díjakat Klaus Dieter Streicher, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti követe, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára adták át.

Az átadás alkalmából Dale A. Martin, a kamara elnöke kiemelte, hogy a korszerű szakképzés egyszerre szolgálja a dolgozók fenntartható helytállását a szakmában, valamint a vállalatok versenyképességét is.

– Jól képzett alkalmazottak nélkül nincs innováció, nincs minőség, nincs hatékonyság - de mindez elengedhetetlen a vállalatok versenyképességéhez. A szakképzésnek sokkal inkább szilárd elméleti és gyakorlati alapokat kell biztosítania számukra, amelyek lehetővé teszik, hogy a szakmai életük során alkalmazkodni tudjanak az új kihívásokhoz – mondta.

Szerinte a mai világban, amikor a műszaki és technológiai ismeretek egyre gyorsabb ütemben bővülnek és változnak, a fiataloknak többet kell tanulniuk, mint csak egy bizonyos feladathoz szükséges alapismereteket.

A díjátadón Kásler Péter, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke kiemelte, hogy szakképzési kérdésekkel a kamara már megalakulásától kezdve foglalkozik. Sok éven keresztül saját szakképző iskolát üzemeltett a III. kerületben, ahol az évek során közel 2000 tanuló szerzett szakképesítést.

– Ma a kamara széles körű tanácsadást nyújt azoknak a cégeknek, amelyek saját képzést indítanak, vagy azt korszerűsíteni szeretnék. Ennek keretében a német követelményeknek is megfelelő képzéseket is szervezünk a cégeknél, műszaki és kereskedelmi szakmákban egyaránt – mondta el Kásler Péter.

Az alelnök szerint a díj fontos célja, hogy szélesebb nyilvánosságot teremtsenek azoknak a projekteknek és kezdeményezéseknek, amelyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált hazai szakképzést.

– Ezzel egyben ösztönözni kívánjuk a vállalatokat – nem csak a kamaránk tagjait –, hogy aktívan kapcsolódjanak be a fiatalok képzésébe – fogalmazott Kásler.

Kiemelt Partnereink