Szolgáltatók Csökkenti kiadásait a Total

Csökkenti kiadásait a Total

MTI | 2015.09.23 11:51

Csökkenti kiadásait a Total

Az alacsony olajár miatt tovább csökkenti beruházásait és üzemeltetési költségeit a Total francia olajipari vállalat - jelentette be a társaság pénzügyi igazgatója.

Hirdetés

Patrick de La Chevardiere szerdán újságíróknak kifejtette, hogy míg a vállalat 2013-ban 28 milliárd dollárt költött beruházásokra, az idén ez az összeg már 23-24 milliárd dollárra, jövőre további 13 százalékkal 20-21 milliárd dollárra, 2017-ben pedig 17-19 milliárd dollárra mérséklődik.

Emellett a korábbi 2 milliárd dollár helyett, 3 milliárd dollárral csökkenti a cég a működési költségeit. A kőolaj árának tavaly nyár óta végbement esése miatt a Totalnál hasonló folyamatok játszódnak le, mint a többi nagy olajipari cégnél. A szektorban általánossá vált a nyereség csökkenése és az új beruházások elhalasztása.

A Total a kitermeléssel kapcsolatos előrejelzését is módosította: a tervek szerint 2017-ben a korábbi napi 2,8 millió hordó helyett 2,6 millió hordó olajat termel majd naponta a vállalat.

A csökkentés mellett, a tőkekiadások eloszlása is megváltozott. Korábban 20 százalékban részesedett a finomítás és kereskedelem (downstream) üzletág és 80 százalékban a kutatás-kitermelés (upstream) ágazat, míg ez az arány most 25-75 százalékra módosul. A módosítást azzal indokolta a Total, hogy az alacsony olajár jót tesz a kereskedelemnek, azonban visszaveti az upstream tevékenységet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink