Szolgáltatók Csak az év végére vár javulást a Total

Csak az év végére vár javulást a Total

MTI | 2013.10.31 14:33

Csak az év végére vár javulást a Total

A francia olaj- és gázipari vállalat profitja ötödével csökkent a harmadik negyedévben, az olajipari szektorban általánosságban tapasztalható költségnövekedés miatt.

Hirdetés

Akárcsak a Shell profitját, a Total nyereségét is a magasabb kutatási költségek, illetve az időszakos finomítói leállások kiadásai húzták vissza. A Total korrigált nyeresége 20 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, 3,72 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 4,6 milliárd dollárhoz képest.

A cég pénzügyi vezetője, Patrick de la Chevardiere szerint 2013 negyedik negyedévében a Total kitermelése növekedni fog. Chevardiere mérsékelten optimista az idei utolsó és 2014 első negyedéve kapcsán, mert a nyersolaj hordónkénti ára stabilan 100-110 dollár között mozoghat, így ellensúlyozni tudják a finomítói ágazat gyengélkedését.

A pénzügyi vezető szavait alátámasztja, hogy a Totalnál a második egymást követő negyedévben nőtt a kitermelés, és a növekedés valószínűleg folytatódni fog. A Total több olajfúró kútját is újraindította, és számos meglévő kútnál bővítette a kitermelést. 2010 óta a francia olajvállalat átlagosan 18 milliárd dollárt költ új lelőhelyek feltárására és a kitermelés növelésére.

A bővítésekkel a Total 2017-re el szeretné érni, hogy napi 3 millió hordóra nőjön a kőolajból és földgázból álló összesített szénhidrogén kitermelése a mostani napi 2,3 millió hordóról. A Total a kitermelés növelését részben vagyontárgyainak értékesítéséből finanszírozza, 2014 végéig 15-20 milliárd dollárnyi vagyontárgyat szeretne eladni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink