Szolgáltatók Beszállítófejlesztés a Knorr-Bremse kecskeméti gyárában (x)

Beszállítófejlesztés a Knorr-Bremse kecskeméti gyárában (x)

autopro.hu | 2015.05.07 10:45

Beszállítófejlesztés a Knorr-Bremse kecskeméti gyárában (x)

A Knorr-Bremse kecskeméti gyára haszongépjárművek fék- és vezérlő berendezéseit gyártja több ezer munkatárssal és több tucat gépsorral. A vállalat versenyképességének és sikereinek egyik fő pillére a beszállítói stratégia, mely hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a hazai beszállítók számának növelésére és azok fejlesztésére. A hosszú távú célok között szerepel, hogy olyan beszállítói bázis alakuljon ki, mely világszínvonalú és megbízható minőséget tud gyártani. Olyan beszállítókra van szükség, akik képesek fejlődni, lépést tartanak a változásokkal és képesek a Knorr-Bremse más országokban üzemelő telephelyeit is ellátni, magas szintű és innovatív ellátási modelleket biztosítani.

Hirdetés

A DS Smith Packaging Hungary Kft. és a Knorr-Bremse 2011-ben kezdte meg az együttműködést, mely a kezdetekben mindössze néhány kartondoboz beszállítására korlátozódott. A DS Smith Packaging nagykátai hullámtermék gyárában véghezvitt beruházásai, valamint a járműipari gyártók igényeire szabott csomagolási és logisztikai megoldásai lehetővé tették, hogy néhány év alatt a DS Smith Packaging a Knorr-Bremse kecskeméti gyárának egyik legnagyobb papíralapú csomagolóanyag beszállítójává váljon. Ennek eléréséhez fontos volt egyrészt a Knorr-Bremse beszállítókkal szemben támasztott elvárásainak és mérlegelési szempontjainak megismerése, másrészt azon trendek megértése, melyek a Knorr-Bremse piacát jellemzik és a vállalat eredményességét befolyásolják.

– A Knorr-Bremse beszerzése részben helyi, részben globális tevékenység. A kiválasztásnál nagyon fontos tényező, hogy egy beszállító rendelkezzen regionális és globális jelenléttel, versenyképes legyen mind a termékek, mind a kiegészítő szolgáltatások területén. Kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy új logisztikai modelleket is képes legyen a gyakorlatban megvalósítani, ezzel is hozzájárulva a Knorr-Bremse versenyképességéhez. A világszínvonalú és megbízható minőség alapvető elvárás, a rugalmasság és az innováció pedig mindennapos keretet ad az együttműködésnek és alapja a közös fejlődésnek – mondja Somogyi Gábor, Team Leader Commodity Management, Európai központi beszerzés.

A beszállító fejlesztés jegyében létrejött egy közös projekt, melynek célja a kiszolgálási modell továbbfejlesztése volt. A Knorr-Bremse mérőszámai között fontos szerepet kap a készlet menedzsment és a készletforgás optimalizálása. A korábbi kiszolgálási modell újragondolásának eredményeképpen kidolgozásra került egy biztonsági készletmenedzsment modell, mely egyrészről javítja a Knorr-Bremse mérőszámait és rugalmas kiszolgálást eredményez, másrészről növeli a termelési hatékonyságot és a gyártástervezés rugalmasságát a DS Smith oldalán.

A magyarországi kiszolgálási modell előnyeit és a két vállalat nemzetközi jelenlétéből származó előnyöket felismerve elindult egy projekt, melynek célja a fellelhető szinergiák európai együttműködés keretében történő kiaknázása.

– A Knorr-Bremse, mint dinamikusan fejlődő globális nagyvállalat abban érdekelt, hogy fejlessze beszállítóit, illetve együtt fejlődjenek és választ tudjanak adni a mai kor kihívásaira. A nemzetközi környezet és piaci eljárások arra sarkallják a Knorr-Bremse-t, hogy az európai szinergia hatás illetve a konszolidációs hatás kihasználása érdekében európai szintre fejlessze a beszállítóikat. A közös projekt célja a megtakarítás, állandó minőség biztosítása minden telephelyen, azonos kiszolgálási színvonal és logisztika, rövidebb és rugalmasabb beszállítási határidők, melynek az eredménye a még hatékonyabb készletgazdálkodás. Nem utolsó sorban egy ilyen szintű együttműködés az anyagellátás szempontjából is nagyobb biztonságot jelent, hiszen a DS Smith több gyárából is ki tudja szolgálni a Knorr-Bremse igényeit – teszi hozzá Somogyi Gábor, a projekt vezetője szerint.

A Knorr-Bremsével közösen felépített és a felek gyakorlati igényei alapján tökéletesített együttműködés példáján keresztül is jól szemléltethető a DS Smith Packaging hosszú távú, stratégiai együttműködésre irányuló megközelítése, melynek keretei messze túlmutatnak a saját gyártási körülmények optimalizálásán és olyan fontos területeket érintenek, mint a supply chain folyamatok optimalizálása, anyagsemleges megközelítés a csomagolási megoldások kidolgozása során, termék- és folyamat innováció, földrajzi szinergiák kihasználása.

Kiemelt Partnereink