Szolgáltatók Az Audi, egy fejlesztő intézmény és egy szakképző iskola kapta a német kamara díját

Az Audi, egy fejlesztő intézmény és egy szakképző iskola kapta a német kamara díját

autopro.hu/K.Á. | 2020.03.13 10:20

Az Audi, egy fejlesztő intézmény és egy szakképző iskola kapta a német kamara díját

Fotó: MTI

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) Szakképzési Díj 2020 elismeréseit csütörtökön a Német-Magyar Gazdaság Házában, Budapesten. Az átadóünnepség minden évben fontos esemény és kiváló találkozási lehetőség a hazai ipar szereplői számára, de idén a rendkívüli intézkedések miatt csak szűk körben találkoztak a kamara vezetői, a szakmai zsűri és a sikeresen pályázó cégek, intézmények képviselői.

Az Audi Hungaria Zrt. Motiváció kategóriában kapott díjat nagy sikerű Cyber Camp nyári táborának megrendezéséért. A projekt neve "Élményalapú pályaorientáció vállalati környezetben, szakmai orientációs tábor és nyílt nap a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos tanulók számára". A vállalat oktatóközpontjában két héten át fogadták a diákokat, akik élményszigeteken pillanthatnak be a virtuális valóság, a mechatronika, a jármű- és robottechnika, a karosszériatechnika és a CNC forgácsolás világába. A táborról tavaly nyáron az autopro.hu is beszámolt.

Kooperáció kategóriában díjazták az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény által benyújtott "Pályára állunk" című pályázatát, amely az enyhe értelmi fogyatékkal vagy autizmussal élő fiatalok nyílt munkaerő-piaci integrációjának komplex támogatásáról szól. Projektjük célja a diákok szakmákkal történő megismertetése volt valós munkakörnyezetben, komplex szakmai háttérrel megtámogatva. A zsűri itt értékelte, hogy nagyon elhanyagolt területet karolt fel az intézmény, valamint azt, hogy a projekt dokumentálásával annak fenntarthatósága valósult meg.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna, a székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője a DUIHK Szakképzési Díj (Kooperáció kategória) átvételekor.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna, a székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője a DUIHK Szakképzési Díj (Kooperáció kategória) átvételekor. | Fotó: MTI

Innováció kategóriában pedig a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma nyert "Digitális Témahét a Petrikben: WorkIT" pályázatával. A szakképző intézmény projektje a tanulás és a munka világának közelítését célozta vállalkozói készségek fejlesztésével. Olyan feladatok végrehajtása volt a témahét fókuszában, mint saját termék készítése és menedzselése, cégalapítás, HR-team alakítása, munkatársak felvétele, logó tervezése, külföldi partnercég megtalálása, weboldal készítése. Egy másik feladat keretében más csoportok a megrendelők igényeit tolmácsolták a cégek felé webes felületeken.

Tóth Éva, a Budapesti Műszaki Szakképző Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumának angoltanára a DUIHK Szakképzési Díjával (Innováció kategória).

Tóth Éva, a Budapesti Műszaki Szakképző Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumának angoltanára a DUIHK Szakképzési Díjával (Innováció kategória). | Fotó: MTI

Beruházási döntési faktor a szakképzés minősége

Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte, a szakképzés fontos szerepet tölt be a versenyképesség alakulásában. A szakképzéssel szemben pedig új követelmények jelennek meg, a gyorsuló technológiaváltás új képességek folyamatos elsajátítását teszi szükségessé. A kamarához érkező megkeresések azt mutatják, hogy a beruházási döntésekben egyre nagyobb szerepet játszik a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása, a szakképzési rendszer minősége - mutatott rá a német-magyar kamara elnöke.

Lantos Károly (j), a Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója és Dallmann Krisztina igazgató-helyettesa a DUIHK Szakképzési Különdíjával.

Lantos Károly (j), a Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója és Dallmann Krisztina igazgató-helyettesa a DUIHK Szakképzési Különdíjával. | Fotó: MTI

Különdíjat kapott a Pécsi Szakképzési Centrumhoz tartozó Pollack Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma két kategóriát is érintő projektjeiért. Az idei pályázatra 23 pályamű érkezett 11 vállalattól, 7 iskolától és 1 kamarától. A díjakat Sávos András és a DUIHK ügyvezető elnökségi tagja, Gabriel A. Brennauer adták át. A Szakképzési Díjat a DUIHK 2013-ban alapította, idén hetedik alkalommal adták át.

(Nyitóképen Pok Zoltán, az Audi Hungaria Zrt. szakoktatója a DUIHK díjával Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi kamara elnöke (b) és Gabriel A. Brennauer, a kamara ügyvezető elnökségi tagja társaságában)

Kiemelt Partnereink