Szolgáltatók A Waze-térkép is besegít a BMW-gyár munkálataiba

A Waze-térkép is besegít a BMW-gyár munkálataiba

autopro.hu/K.Á. | 2019.07.03 14:40

A Waze-térkép is besegít a BMW-gyár munkálataiba

A Debrecentől nyugatra eső Kismacs és Nagymacs közötti, a BMW leendő gyára részére kijelölt terület mintegy 500 hektár. Hiába fogják közre fő közlekedési útvonalak, ha egy pontosan megjelölt koordinátára kell eljutni, ez akár nehézségbe is üközhet. De segít a közösségi térképszolgáltatás.

Mint az általában lenni szokott, egy tereprendezés alatt álló területen kevés az állandó tájékozódási pont, a legtöbb munkagép állandóan változtatja helyét. Így van ez a BMW jövőbeli gyárának területén, Debrecen mellett is. A területen való megfelelő tájékozódást segítendő gyors megoldással állt elő nemrégiben az EDC Debrecen város- és gazdaságfejlesztési központ. Egyszerűen felvitték a területen található ideiglenes utakat, lezárásokat a Waze közösségi térképes szolgáltató alkalamzásába.

Mátyus László, az EDC Debrecen város- és gazdaságfejlesztési központ Smart City szakértője a DTV debreceni televízió műsorában elmondta, egy terepbejárás során kiderült, hogy problémás, hogy esetleges balesetnél nem tudják a dolgozók, pontosan hova is hívják a mentőt. "A Waze-alkalmazásba felrajzolva (a területet) azonban most már a pizafutár, a taxis, a mentő és a tűzoltó is látja, hova kell mennie."

A Waze a crowdsourcing módszerét választotta térképes alkalmazásának frissítésére. Egyrészt a felhasználók adatfrissítései, jelentései, pozíció-megosztásai adnak valós idejű közlekedési információkat, de minden országban működik önkéntes csapat is. Mint a waze.hu Facebook-csapatától megtudtuk, ez húsz ember folyamatos munkáját jelenti. A jelentett lezárásokat ez a csapat viszi fel a rendszerbe. A benzinkutak is folyamatosan kerülnek fel a térképre és onnan le, de mint kiderült, például az e-töltőpontok még egy jövőbeli kategóriát jelentenek.

Kiemelt Partnereink