Szolgáltatók A takarékos autók miatt rúgja ki német munkatársai tizedét a BP

A takarékos autók miatt rúgja ki német munkatársai tizedét a BP

MTI | 2016.03.31 15:03

A takarékos autók miatt rúgja ki német munkatársai tizedét a BP

Jelentősen csökkenti németországi alkalmazottai számát az évtized végéig az olajipari konszern - jelentette be Michael Schmidt, a BP európai igazgatója.

Hirdetés

A BP 2020-ig 580 németországi munkahelyet számol fel a jelenlegi mintegy ötezerből. A cég 2014-ben 250 németországi állást épített le.

A létszámcsökkentés szükségességét az igazgató a csökkenő üzemanyag-fogyasztással indokolta. A leépítés a cég bochumi központját, valamint a gelsenkircheni és a lingeni finomítókat érinti. Elmondta, hogy az orosz Rosznyeft vállalattal működtetett Ruhr Oel közös vállalat felszámolása is jár némi létszámcsökkentéssel a bochumi központban.

Michael Schmidt, a BP európai igazgatója

Bochumban 2017-ig 210, Gelsenkirchenben és Lingenben pedig 2020-ig 270 és 100 munkahely szűnik meg. A BP tulajdonában lévő Aral benzinkút hálózatot a leépítés nem érinti. Az Aral benzinkutakat szinte kizárólag bérlők üzemeltetik Németországban.

Az üzemanyag-fogyasztás Lengyelország kivételével egész Európában csökken. Az autók jóval takarékosabbak lettek és kevesebbet is használják őket - mutatott rá a BP európai igazgatója. A BP becslése szerint a cég benzineladásai 2025-ig a 2011-eshez képest 40 százalékkal fognak csökkenni, a dízel üzemanyag értékesítése pedig 10 százalékkal. A fűtőolaj-forgalom ugyanezen idő alatt egyharmadával fog visszaesni. A BP a csökkenő forgalom ellenére is meg kívánja őrizni piacvezető szerepét Németországban - hangsúlyozta.

Michael Schmidt kifejtette, hogy a finomító üzletágban már most is kapacitástöbblet van és folyamatosan erősödik az ázsiai és közel-keleti cégek által támasztott konkurencia is. - Egyre sürgetőbb lenne egy strukturális kiigazítás - mondta, megjegyezve, hogy a csökkenő olajár sem könnyíti meg a BP helyzetét.

Kiemelt Partnereink