Szolgáltatók A kisvállalkozások sem húzhatják ki magukat a digitalizáció alól

A kisvállalkozások sem húzhatják ki magukat a digitalizáció alól

Kuthi Áron | 2018.12.20 11:44

A kisvállalkozások sem húzhatják ki magukat a digitalizáció alól

Teljes technológiai étlapot kínál az S&T Consulting Hungary Kft az ipari-termelési szféra számára, megoldásaikról nagyszabású konferencián lehetett tájékozódni Budapesten novemberben. Az S&T hálózati, IT-biztonsági és adattárolási rendszereket, integrált vállalatirányítási megoldásokat, mérnöki CAD, CAM és PLM tervező szoftvereket szolgáltat, és követi a leggyorsabban fejlődő ágazatokat is, így például a 3D-nyomtatás trendjeit is.

Hirdetés

Az S&T termékkínálatán jól látszik, hogy a tanácsadó vállalat már idejekorán ráállt a fizikai rendszerek virtuális transzformálására. Az S&T által elérhetővé tett szoftverekkel a termelési ökoszisztémák teljes digitalizálása megvalósítható. A cég szolgáltatási palettáján a legfejlettebb technológiák szerepelnek, úgy is mint az üzleti intelligenciát biztosító hibridfelhő-szolgáltatás, a legkülönfélébb vállalatirányítási rendszerek, az additív gyártás, a prediktív karbantartás, vagy például az egyre szélesebb körben alkalmazott, izgalmas felhasználói élményt kölcsönző kiterjesztett valóság.

A konferencián nagyobb teret kapott a finn Visual Components termékének bemutatása. A szoftver gyárak teljes digitális átláthatóságát biztosítja. Az általuk szolgáltatott átfogó eszköztárral nagyon gyorsan lehet 3D-gyárelrendezéseket, installációkat készíteni, minden folyamat, minden robot szimulálható, vizsgálható, áttervezhető, javíthatók a válaszidők, csökkenthetők a tervezési hibák, vagyis nagyon kézhez álló eszköz a gyártók és a rendszerintegrátorok számára is. A megoldást Nyírő Ferenc, az S&T üzletágvezetője az általuk épített informatikai szolgáltatási struktúra zárókövének nevezte a konferencián.

Gesztusvezérlés a kiterjesztett valóságban

Mint részletezte, 25 százalékos szervezeti hatékonyságnövelés is elérhető egy-egy modernizációs projekttel. Viszont még mindig nagy ellenállást lehet tapasztalni a versenyszférában a modern technológiával szemben, az S&T is sokszor találkozik az „Ej, ráérünk arra még” – féle hozzáállással. Valóban, a céges folyamatokban eszközölt változtatásnak átláthatónak kell lennie, mert a felforgató jellegű fejlesztés megbéníthatja a szervezetet. Akkor viszont mi a megoldás? Az S&T a kis kockázatú technológia bevezetését javasolja ott, ahol elhivatott, erős akaratú, változást akaró a cégvezetés. Nyírő Ferenc emellett nem győzte hangsúlyozni, hogy a fejlesztés elodázásával behozhatatlan hátrányba hozza magát az ember.

– Az S&T FOCUS 2018 konferencián a résztvevők száma jócskán meghaladta a 150-et. Mit lehet várni egy ilyen konferenciától, hány új üzlet született?
– A konferencia mindig felkorbácsolja az érdeklődést, különösen a mostani rendezvényünk. Több olyan cég képviselői is részt vettek, akikkel már régebb óta tárgyalunk. Ők most pozitív megerősítést kaptak a látottak alapján, és elsősorban tőlük várjuk a rövid távú szerződéseket. A bemutatott megoldások többségének hosszú a kereskedelmi átfutása. Akikkel most találkoztunk először, inkább a jövő évben válhatnak ügyfelünkké.

– Melyek voltak a jellemző kérdések, problémák, amelyekkel az S&T-t felkeresték a szünetben, a konferencia után, melyik szoftver, megoldás az érdeklődés fő tárgya?
– A kiterjesztett valósággal támogatott szerelés-betanítás, a ThingWorx-szel pár nap alatt beüzemelhető termeléskövetés és hatékonyság-monitorozás (OEE monitoring), a Visual Components gyár- és robotszimuláció, vagy éppen a topológiai optimálással támogatott 3D-s nyomtatás. Nem panaszkodhatunk, rengeteg konkrét megkeresést kaptunk a rendezvény alatt és azóta is más témákat is érintve.

– A konferencián tapasztaltak és látottak alapján azt hihette az ember, hogy olyan nagy kaliberű, komplex megoldásokra vannak felkészülve, amelyekre kis és középvállalatoknak nincs is szükségük. A multicégek magyar leányai pedig hozzák az anyacég rendszereit. Hol van akkor az S&T legnagyobb piaca?
– A multicégek egy része valóban behozza a külföldön kiválasztott technológiákat, de ez sem általános. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy a kisebb vállalkozásoknak ne lenne szükségük ilyen megoldásokra. Pont az ellenkezőjét gondoljuk. Pár év múlva egyszerűen nem fognak létezni azok a cégek, akik az olcsó munkaerőre, vagy a rugalmasságukra építettek fel üzleti modellt. Megkerülhetetlen a digitalizáció a kis cégek számára is, persze a saját környezetükre optimálva. A mottónk: „Thing big. Start small. Scale fast.” Érdemes először a nagy képet, az elérhető legkorszerűbb ipari digitalizációs megoldások tárházát látni: erről szólt a FOCUS. Ezt követően viszont célszerű elkezdeni a digitalizációt kisebb, átlátható méretű projektekkel, majd azok sikere után azonnal folytatni a következő lépésekkel. A megoldásaink a magyar kkv-k számára is elérhetők, különösen akkor, ha a gyors megtérülést tekintjük. Az ipari digitalizáció most kezd igazán berobbanni Magyarországon. Szerencsére mi már 3-4 éve elkezdtük erre a felkészülést, így nagyon erős pozícióban indulunk neki a digitális transzformációnak.

– Egyes cégeknek esetleg csak egyedi darabokhoz, vagy időszakosan van szüksége 3D-nyomtatóra. Ezek bérletben, kölcsönkonstrukcióban is elképzelhetők, vagy hogyan lehet elképzelni ennek a terméknek a termelésben elfoglalt helyét?
– A 3D nyomtatás elképesztő tempóban fejlődik, és egyre nagyobb szeletet hasít ki a gyártásból. Rövidesen a kis és közepes sorozatú, kisméretű, de komplex fém alkatrészek és például a protézisek így fognak készülni. A polimer alapú nyomtatók is sok területen versenyképesek ma már: készülékek, prototípusok, kis példányszámban készülő vagy egyedi termékek, illetve szerszámok. Cégünktől beszerezhetők az ezekre a célokra fejlesztett 3D-s professzionális nyomtatók, de szolgáltatást is végzünk azok számára, akiknek csak adott projektek erejéig van szükségük ilyen nyomtatott alkatrészekre.

– Szinte állandóan keresik a szakembereket, jelenleg melyik területen vannak nyitott pozícióik?
– Folyamatosan bővítjük csapatunkat. Jelenleg gyártástechnológust, villamosmérnököt, szoftverfejlesztőt, PLC programozót, PLM szakembert keresünk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink