Szolgáltatók Tökéletes tesztkörnyezet: a ZalaZone betonján jártunk

Tökéletes tesztkörnyezet: a ZalaZone betonján jártunk

Kuthi Áron | 2019.10.04 14:52

Tökéletes tesztkörnyezet: a ZalaZone betonján jártunk

A közelmúltban a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége által rendezett 4:PONT:2 című konferencia adta a lehetőséget, hogy végre a járműipari tesztpálya jellegzetes, Z betűt formázó fogadóépületén túljutva a pályát testközelből is megszemléljük.

A tesztpálya több modult egyesít magában, amelyek közül nincs mindegyik készen, a leglátványosabb elem, a nagysebességű döntött oválpálya még egyáltalán, az okosváros pedig csak részben készült el. Ottjártunkkor is dolgoztak a munkagépek a különböző útfelületeket imitáló és vizes környezet létrehozására is alkalmas felületeken.

A konferencia látogatói először egy, az önvezető tesztkörnyezetben végrehajtott autonóm manővert figyelhetett meg. A BME által fejlesztett önvezető Smart először adaptív módon követte az előtte haladó járművet, majd ezt a felfújható dummy car-t kikerülve megállt az úttesten áthaladó, gyalogost imitáló bábu előtt.

A kis-és nagysebességű kezelhetőségi pálya impozáns kanyarjaival, az aszfaltcsík nagy szélességével szép látványt nyújt. Ezen a pályaelemen kormányozhatósági, ESP és egyéb menetdinamikai tesztek végezhetők. A pálya egyes szakaszai esőztető rendszerrel lesznek ellátva.

A pálya teljes területén 24 órás egészségügyi felügyelet van, hiszen az autótesztelés során előfordulhatnak balesetek is.

A dinamikai felület adja talán a legérdekesebb látványt. A 300 méter sugarú, kör alakú aszfaltfelület nagy sebességű manőverek kipróbálására készült. Felülete mégsem teljesen vízszintes, mert az esővíz egyenletesen, minden részéről lecsorog.

A tesztcentrumban különböző útfelületek is épülnek egymással párhuzamosan, vizezhető opcióval. Összesen nyolcfajta felületen - többek közt aszfalt, kő - lehet tesztelni a tapadási határhelyzeteket, rezonanciát.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett, magánberuházásban épült meg a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ. Ezt az épületet nemrég adták át, benne számos, kutatási-fejlesztési projektet végző céggel, műszerekkel teli mérőszobával, laborral, műhellyel.

Drónelkapó drón

A pályán zajló tesztek üzleti titkot képeznek, minden gyártó elemi érdeke, hogy semmiféle információ ne szivárogjon itteni tevékenységéről. Ezért a pálya teljes területe felett repülési tilalom van, illetéktelen drón berepülését aktív módon képes megakadályozni a ZalaZone rendszere. Létezik valahol a pálya területén egy drónelkapó drón, amely nevéhez híven cselekszik, ha valaki ilyen módon akarna leskelődni.

Kiemelt Partnereink