Szolgáltatók Térségünkben építene logisztikai központot a Ferdinand Gross

Térségünkben építene logisztikai központot a Ferdinand Gross

Gulyás Géza | 2015.03.04 15:57

Térségünkben építene logisztikai központot a Ferdinand Gross

Az idén 10 éves a Ferdinand Gross Hungary Kft. A tatabányai ünnepségen megtudtuk, hogy a világon egyedülálló fejlesztése a német anyavállalatnak a Falcon: ez egy olyan böngésző alapú program, melynek segítségével az összes kanban raktárhelyet megjelenítheti a felhasználó, ilyen módon végtelenül egyszerű lesz a navigáció a polcrendszerekben, illetve azok között.

– Stabil ügyfélkört építettünk ki az elmúlt évtized során – mondta Szilágyvári Péter, a Ferdinand Gross Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepségen a Tatabányai Ipari Parkban. Jelen volt Thomas Erb, a cégcsoport ügyvezetője, Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere, valamint több megrendelőjük képviselője is.

Partnereik elsősorban a járműgyártás, a finommechanika és az elektrotechnika területén, a gép- és berendezésgyártásban tevékenykednek. A kötéstechnikán kívül beletartozik portfóliójukba a rajz alapján történő alkatrészgyártás, műszaki jellegű cikkek, valamint szerszámok és vegyi termékek beszerzése és forgalmazása. A vállalkozás az elmúlt évtizedben a kötéstechnika specialistájaként a piacvezetők közé lépett. Hogy ez mit is jelent, az ügyvezető igazgató magyarázta el a logisztikai központban.

– Mi úgy gondoljuk, hogy a termékeket nem a végfelhasználónak kell elsősorban raktároznia, ezért mintegy 100 000 szabványos alkatrészt, 24 000 vevőspecifikusat és 11 000 szerszámot tartunk folyamatosan készleten – mondja Szilágyvári Péter. – Ez biztosítja a hátteret a mindenkori kereslet legoptimálisabb kiszolgálásához. A specialitás az úgynevezett C-termékek – csavarok és kötőelemek, valamint szerelési aprócikkek és fogyóeszközök – menedzsmentje. Ezt a kanban rendszerrel is biztosítják a partnerek számára. Hihetetlennek tűnik, de a teljes körű menedzsment lehetővé teszi a vevők beszerzési költségeinek akár 70 százalékos csökkentését is. A középpontban áll az anyagok tényleges felhasználási igénye, és azok rendelkezésre tartása a felhasználás helyén. Átvállalják tehát a raktározási és szervezési feladatokat is.

Beszédes számok Tatabányáról

A tatabányai telephelyen a foglalkoztatottak száma 22, az éves forgalom 4,5 millió euró, azaz mintegy 1,4 milliárd forint. A raktárukban 2100 négyzetméteren 8400 (50 százalékkal bővíthető) polcos és 2300 négyzetméteren (100 százalékkal bővíthető) raklapos tárolási hely van. Naponta átlagosan 500 tételt értékesítenek, az áruforgalom a kimenő és bejövő áruk tekintetében egyaránt 5 tonnát tesz ki. Az alkatrészek, termékek skálája rendkívül széles. A-tól z-ig, két példával az alapcsavartól a zárt anyáig...

A különféle helyszínekre előre töltött tárolókat szállítanak, ezek cseréjével biztosítható, hogy ne fogyjon el az adott alkatrész a felhasználónál. Jelenleg több mint 60 raktárhelyen 8000 úgynevezett kanban tároló kihelyezéséről és folyamatos ellátásáról gondoskodnak. A teljes körű kanban rendszert több mint 30 ügyfél használja. A Ferdinand Gross legújabb fejlesztése a Falcon, ez az alkalmazás jelenleg a világon egyedülállónak számít. A Falcon egy olyan böngésző alapú program, melynek segítségével az összes kanban raktárhelyet megjelenítheti a felhasználó, ilyen módon az alkalmazás segítségével végtelenül egyszerűen tud navigálni a polcrendszerben. Sokkal kényelmesebben és célirányosabban lehet ellenőrizni a C-termékek felhasználását. A folyamat könnyen áttekinthetővé válik, beleértve a felhasználást, a forgási sebességet, az árakat, és az egyes kanban tárolók koordinátáit. A Falcon okostelefonra és táblagépre letölthető alkalmazás formájában is elérhető az ügyfelek számára. A vonalkódos címkék beolvasását követően minden adat egy pillanat alatt megjelenik.

A jövőről szólva az ügyvezető igazgató elmondta: hosszú távon azon múlik a sikerük a magyarországi és a közép-kelet-európai piacon, hogy mennyire tudják levenni ügyfeleik válláról a komplex és költséges C-termék menedzsment feladatokat. Tervezik egy közép-kelet-európai logisztikai központ felépítését is. Hozzátette: folyamatosan annak tudatában dolgoznak, hogy egy vállalkozás csak annyira lehet sikeres, amennyire munkatársai azzá teszik. Fontos, hogy a kollégák azonosulni tudjanak a célokkal, motiváltak legyenek.

Ötszörös németországi Top 100 díjas az anyavállalat

A Ferdinand Gross 150 éve létező családi vállalkozás Németországban, a legrégebben működő csavarkereskedő cég, amelyet immár az ötödik generáció irányít. Jelenleg Európa-szerte – Magyarország. Lengyelország, Csehország, Románia – rendelkezik telephelyekkel, az árbevétele eléri a 70 millió eurót. Eddig öt alkalommal kapták meg a Top 100 díjat, ezt a független szakértők a leginnovatívabb középvállalkozóknak ítélik oda.

Kiemelt Partnereink