Szolgáltatók Szívják a fogukat a német 5G-szolgáltatás nyertesei

Szívják a fogukat a német 5G-szolgáltatás nyertesei

Kuthi Áron | 2019.06.14 15:22

Szívják a fogukat a német 5G-szolgáltatás nyertesei

Véget ért szerdán Németországban az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) kiépítéséhez szükséges frekvenciák árverése. Az 52 napig tartó 5G-tender folyamán 497 licitet adtak le, a befolyt összeg 6,5 milliárd euró (2100 milliárd forint). A végösszeg sokkal magasabb lett, mint várták, ami az államnak ugyan jó, a szolgáltatók számára nem annyira.

Előzetesen csak maximum 5 milliárd euró bevételt valószínűsített a német állam. A többletből jutni fog az oktatás fejlesztésére, az iskolák digitális infrastruktúrájának és eszközellátottságának javítására. A tenderen nyertes négy szolgáltató, a Telekom Deutschland, a Vodafone, a Telefónica Germany és a Drillisch Netz nem nagyon örül, hogy jelentősen drágábban jutottak frekvenciákhoz. A Telekom fektette a legtöbbet, 2,2 milliárd eurót a tenderbe. A távközlési hatóság viszont elégedett az eredménnyel. A tender lezárása egyben rajtjelzés az infrastruktúra kiépítéséhez.

A Telekom igazgatótanácsának tagja azt mondta, keserű szájízt hagy maga után a tender, a hálózatfejlesztés nagy hátrányt szenvedett, az 5G-spektrum így sokkal drágább lett, mint más országokban. A Vodafone Németország igazgatója az országra nézve egyenesen tragikusnak nevezte az eredményt.

Az 5G-nek közvetlen hatása van a versenyképességre

Az európai mobil távközlési hálózatok kiépítésében mintegy 40 százalékos részesedéssel vannak jelen kínai berendezésgyártó cégek. A hírek szerint nem fogják őket kizárni az 5G-s hálózatfejlesztésből. Az 5G mobil hálózati szolgáltatásokra az önvezető járművek, valamint a hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések üzemeltetéséhez elengedhetetlen, gyors és nagy mennyiségű adatforgalom biztosítása miatt van szükség.

Kiemelt Partnereink