Szolgáltatók Pécsi Valentin: kétszáz munkatársat keresünk moldgyártásra

Pécsi Valentin: kétszáz munkatársat keresünk moldgyártásra

Pardavi Mariann | 2016.06.28 08:40

Pécsi Valentin: kétszáz munkatársat keresünk moldgyártásra

Székesfehérváron már zajlik a betanítás, kínai szakemberek tolmács segítségével tanítják meg a magyaroknak, hogyan kell az abroncsgyártáshoz szükséges vulkanizáló formákat kialakítani. A Himile Europe ügyvezetője mondta el, miért nálunk alakította ki a cégcsoport európai központját.

Hirdetés

– Június közepén adtunk hírt arról, hogy átadta a vulkanizáló formákat gyártó Himile európai központját Székesfehérváron. Mit takar a tevékenységük, miért igényel speciális ismereteket?
– A gumiabroncs gyártása rendkívül összetett folyamat. A félig kész, úgynevezett zöld gumit a vulkanizáló présgépbe teszik, ahol nyomás alatt kisütik, hogy felvegye a forma alakját. Ebben a szakaszban kerül rá a mintázat és feliratok. A formában, az úgynevezett moldban levő gumit belülről nyomják a falhoz, ahol apró furatok vannak, hogy a felesleges levegő távozhasson, és jobban kitöltse a gumi a rendelkezésre álló helyet. Ekkor keletkeznek azok a kis gumiszőrök is, melyeket az új darabokon is látni. Mi, a magyar gyárban ezekhez a formákhoz gyártunk bizonyos gyakran cserélődő alkatrészeket, többek közt a gumi oldalfalát kialakitó részt, illetve teljeskörű moldjavító és karbantartó tevékenységet végzünk a gyárak számára.

– Mi az oka annak, hogy az abroncsgyártók nem saját maguk állítják elő az gumi gyártásához szükséges formákat, hanem külső szolgáltatókon keresztül szereznek be ilyen eszközöket?
– Vannak autógumi gyártók, melyek saját moldkapacitással rendelkeznek, ám ez általában nem elég a csúcsidőszakban szükséges mennyiség előállítására. A saját gyártás ellen szól a méretgazdaságosság is, hiszen egy moldgyártó több gumigyártót is ki tud szolgálni egyszerre. Az is fontos tényező, hogy egészen más típusú szakértelmet igényel ez a két terület, más és más képességekre van szükség egy autógumi gyártásához és más tudás kell a mold elkészítéséhez, ami egy fémipari termék. A Himilének saját fejlesztésű gyártástechnológiája van, amivel garantálni tudjuk a szigorú minőségi feltételeket.

Bruce Wang, a Himile Europe Kft. termelési igazgatója, Dweik Dóra, a HIPA munkatársa, Tang Lixing, a Himile Manufacturing ügyvezetője, a Himile Group igazgatótanácsi tagja, Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, Pécsi Valentin, Himile Europe Kft. ügyvezetője, Bruno Maroscutti, a Himile Europe Kft. elnöke és kisebbségi tulajdonosa és Tracy Liu, a Himile Science and Technology kereskedelmi és marketing igazgatója

– Milyen minőségi elvárásokkal dolgoznak?
– Maga a mold jellemzően nagyméretű, emellett viszont precíz megmunkálást igényel. A mold hibái azonnal észrevehetőek a végterméken, ezért egész egyszerűen nem engedhetjük meg a hibákat, éppen ezért a tesztekre sokat áldozunk, hi-tech mérőszobánk és gépparkunk van.

– Milyen abroncsgyártókkal dolgoznak együtt?
– A partnereinkkel együttműködve fejlesztjük a termékeinket, akik között említhetem az összes ismert nagy nevű gyártót: a Bridgestonet, a Continentalt, a Goodyeart, a Michelint vagy a Pirellit. A világ mind a 10 legjelentősebb gumigyártója részére szállítunk vulkanizáló-formákat. Az éves kapacitásunk hamarosan eléri a 20 ezer darabot, ezzel a világon messze mi vagyunk a legnagyobb gyártó, a teljes kínai abroncsforma-export 60 százalékát mi adjuk.

– A kínai Himile csoport miért Magyarországot választotta európai központjának színhelyéül?
– Magyarország fejlett infrastruktúrával, és jól képzett munkaerővel rendelkezik. A döntésben alapvető szerepet játszott az ország földrajzi helyzete. Hazánkban jelentős iparágnak számít a gumigyártás, emellett a szomszédos országokban, például Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is számos gumigyár található.

– Hol tart az európai központ kialakítása, mi zajlik jelenleg Székesfehérváron?
– Ahogy említettem, a mold előállítása bonyolult folyamat, éppen ezért az ehhez szükséges tudást sem egyszerű megszerezni. A vállalat kínai szakemberei most azon dolgoznak, hogy átadják a szükséges szaktudást a magyar kollégáknak. Cégünk hivatalos megnyitója, június 10-én volt, ezzel megkezdődött az éles üzem is, folyamatosan tejesítjük a vevői megrendeléseket. A dolgozók betanítása innentől folyamatos, a vállalatcsoport tervei között az szerepel, hogy teljesen magyar gárdával dolgozzunk. Magyar céget akarunk.

– Hány munkatárssal számolnak a jövőben?
– Kétszáz dolgozót szeretnénk felvenni a következő három-öt évben. A beruházás most lezárult, 1,4 milliárd forint értékű első ütemét hamarosan további fejlesztések követik majd. A cégcsoport terveiben többmilliárd forintos bővítések szerepelnek.

– Hogyan tudják biztosítani a szükséges munkaerőt?
– Optimista vagyok. Kiemelkedő cégkultúrát, szakmai fejlődést, versenyképes béreket és érdekes munkát kínálunk egy speciális szakterületen. Nem gondolom, hogy problémánk lesz a megfelelő a munkaerő felvételével.

– Két nemzet, két, teljesen eltérő kultúra a kínai és a magyar. Kiütközik ez a munka során?
– Nagyon jól összeszokott csapatunk van Kínából, és a magyar dolgozók is nyitottak a közös munkára. Emellett természetesen nagyon sok kulturális különbözőség van, mindenki részéről szüksées a nyitottság és a türelem. Kínában mindenki rendkívül keményen tud és akar is dolgozni, nincs hagyománya ott a szombati munkaszünetnek, sőt sokszor még vasárnap is dolgoznak. Itt Magyarországon természetesen ez nem lehet elvárás, a helyi szabályokhoz igazodik a munkaidő. A másik oldalról a kínai kollégák elismerik az itteni szakemberek magasszintű képzettségét és tapasztalatát.

– Milyen nyelven kommunikálnak?
– Több magyar dogozónk is beszél kínaiul, a napi betanulás során pedig tolmács segítségével folyik a kommunikáció.

– Hogyan került erre a pozícióra?
– Az autóiparból érkeztem, projektvezetői területről. Korábban fejlesztőként dolgoztam autóipari szoftver területen. Beszélek kínaiul, éveket töltöttem kínai projektekkel, ahol lehetőségem volt megismerni a helyi gyártói és üzleti környezetet. A Himiléhez mint a magyarországi befektetés projektvezetője érkeztem, majd az indulást követően a cégvezetői feladatokat is én végzem.

Kiemelt Partnereink