Szolgáltatók Olcsóbb lesz a kőolaj?

Olcsóbb lesz a kőolaj?

MTI | 2019.01.15 12:36

Olcsóbb lesz a kőolaj?

A HSBC jócskán rontotta a Brent és a WTI olajfajták idei hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzését, elsősorban arra a várakozására, hogy az Egyesült Államok jelentősen növeli a termelését.

Hirdetés

A HSBC, a legnagyobb európai bank legfrissebb becslésében azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta idei átlagára 64 dollár lesz az eddig várt 80 dollár helyett.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta idei átlagárával kapcsolatos várakozását 74 dollárról 57 dollárra csökkentette a HSBC.

A bank elemzői szerint a kőolaj ára nagyban befolyásolja majd az amerikai olajtermelés nagyságát. Amennyiben a Brent ára 50 és 70 dollár között mozog majd, akkor az amerikai olajtermelés idén átlagosan napi 800 ezer hordóval bővül.

Kedden, röviddel 8 óra előtt a Brent 80 cent (1,36 százalék) drágulással, 59,79 dolláron állt, a WTI ára 71 centtel (1,41 százalékkal) 51,22 dollárra nőtt.

Az Egyesült Államok olajtermelése már most rekordközeli szinten áll és idén minden bizonnyal újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget.

Az Egyesült Államok hosszú évtizedeken keresztül a világ legnagyobb olajtermelője volt. A Szovjetunió olajtermelése 1974-ben, a szaúdi olajtermelés pedig 1976-ban körözte le az amerikait.

A 70-es évek végén a szovjet olajtermelés harmadával múlta felül az amerikait, a 80-as évek végén pedig már a kétszerese volt.

Az Egyesült Államok elsősorban a palaolaj-termelés felfuttatásával állhat ismét az olajtermelő országok listájának élére.

Kiemelt Partnereink