Szolgáltatók Nettó 250 ezer forintot kínálnak az autószerelőknek, mégsem találnak elegendő embert

Nettó 250 ezer forintot kínálnak az autószerelőknek, mégsem találnak elegendő embert

autopro.hu/P.M. | 2018.06.05 12:12

Nettó 250 ezer forintot kínálnak az autószerelőknek, mégsem találnak elegendő embert

Nincs elég szakképzett ember, aki van, alapvető szakmai fogásokat sem ismer, vagy egész egyszerűen csak hiányzik az, amit a köznyelvben józan paraszti észnek hívnak. Aki ügyes, külföldre megy. Így foglalható össze az a beszélgetés, amit autószervizesek tartottak.

Kerekasztal beszélgetést szervezett a Hajdú-Bihari Napló az autópiac aktuális kérdéseiről.

– Azok a fiatalok, akikre a betanulási idő után már rá lehetne bízni a szervizt, legtöbbször mennek tovább technikumba, külföldre, vagy egyszerűen pályaelhagyók lesznek. Katasztrofális a helyzet, szerelőt, karosszéria-lakatost sem találunk, fényezőt pedig szinte már meg sem kísérelünk keresni állapította meg ifj. Ujhelyi István, az Ujhelyi-Autó Kft. kereskedelmi vezetője.

Nekünk nem papírra van szükségünk, hanem valódi szakemberekre. Elméletben lehet, hogy sok mindent tudnak, de néhány hónap alatt nem sikerülhet bepótolni azt a gyakorlati tudást, ami az autószerelő szakmához szükséges. A kiképzésük sok év, pár hónap alatt csak belelátni lehet ebbe a szakmába. Másrészt olyan képzettséget igényel, amelyhez kellene egy kis logika, egy kis kreativitás: egy kis játék, hogy hol tudok hozzákezdeni a szereléshez, hogyan építem fel, hogyan áll össze az egész. Ez sem az iskolában alakul ki. Mi is azt látjuk, hogy aki viszont érti a dolgát, s meg tudja valósítani magát, megismeri a telepünket, nem marad, továbbáll, inkább megpróbál egyedül kezdeni valamit a tudásával. Holott nem kevés pénzt kínálunk nekik: az autószerelők fizetése már nettó 250 ezer forint, mégsem tudjuk megfogni a fiatalokat – tette hozzá Tiba János, a Fékcentrum Kft. ügyvezető igazgatója.

A független szervizt üzemeltető cég vezetője árnyalta azzal is a képet, hogy feltétlenül össze kellene forrnia az autószerelő és az autóvillamossági szerelő képzésnek, mert a mai autók szereléséből nem hagyható ki az elektromosság ismerete.

Vass Sándor, a Suzuki Stop Autóház értékesítési vezetője is egyetért azzal, hogy összemosódnak az egyes szakmák, mert az autószerelés egyre szélesebb körű ismereteket igényel. Akiben pedig ez megvan, valóban megy tovább. A tanulók előképzettségét ő is hiányosnak látja, pedig mindent megtesznek, hogy az iskola ne maradjon le a valós élettől: adtak már motort, váltót és más szemléltető eszközt is, hogy a fiatalok lássák, miről tanulnak.

– A márkaszervizek között sem egyszerű az átjárhatóság, hiszen a technika fejlődésével párhuzamosan folyamatosan képzésre kell járni a szakembereknek. Még egy márkaszervizen belül sem könnyű felzárkózni az autóipar újdonságaihoz – mondta Szeifert Zsolt, a Vagép Ford értékesíti vezetője.

Kiemelt Partnereink