Szolgáltatók Nem diplomás, hanem gyakornok kell a brit iparnak

Nem diplomás, hanem gyakornok kell a brit iparnak

autopro.hu/S.B. | 2019.01.21 15:00

Nem diplomás, hanem gyakornok kell a brit iparnak

A brit vállalatok közel háromnegyede (72 százalék) tervezi, hogy a közeljövőben gyakornokokat foglalkoztat, szemben a 2014-ben mért 66 százalékkal, derült ki egy nagy-britanniai felmérésből. A diplomások iránti munkáltatói igények 34 százalékra estek, szemben a 2014-es 66 százalékkal.

Hirdetés

A Műszaki Munkaadók Szövetsége (EEF) által közzétett legfrissebb felmérés világos elmozdulást mutat a vállalatok foglalkoztatási prioritásait tekintve. Eszerint a cégek inkább saját igényeik alapján maguk képeznék ki a jövendő munkavállalóikat, és nem kapkodnak a magasan képzett munkaerő után. A brit gyártó vállalatok emellett arra sürgetik az egyetemeket, hogy csoportosítsák át erőforrásaikat, nagyobb súlyt fektetve a szakképesítést adó képzésekre, mint az egyetemi ismeretekre.

Nem kell a szigetországig utazni a jelenség vizsgálatához, érezni az ipar hatalmas szívó hatását Miskolcon is. Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja is hasonló problémáról számolt be a vele készült interjúban. Úgy fogalmazott, vannak is vitáik emiatt az ipari partnereikkel. Informatikai, automatizálási, elektronikai területen ugyanis olyan magas a kereslet a mérnökeikre, informatikusaikra, hogy egyes – gyakran kiváló képességű – hallgatók már a BSc-képzés befejezése előtt elhagyják az egyetemet és munkába állnak.

Kattintson a vastagon szedett hivatkozásra, és olvassa el, hogyan oldják meg Miskolcon a problémát!

A felmérés adatai rávilágítanak a szakképzett munkaerő hiányára, valamint alapvető szükségletként fogalmazódik meg a fiatalok nagyszámú bevonása az iparba. Ezt részben a gyorsan elöregedő munkaerő okozza, ugyanis az elkövetkező években jelentős számú munkavállaló nyugdíjba vonulására lehet számítani.

Továbbá a vállalatok a gazdasági és politikai bizonytalanság ellenére is terjeszkedni, illetve bővíteni szeretnének. Egyre elterjedtebb a trend, hogy más iparágakból csábítanak át olyan munkásokat, akik könnyen átképezhetők. Verity Davidge, az EEF oktatási és szakképzési csoportvezetője azt mondta, hogy mivel a technikai készségek hiánya továbbra is a legnagyobb munkaügyi probléma, a belső szakmai képzések kerültek a toborzási célkitűzések központjába.

A brit cégek négyötödénél a munkavállalók átlagos életkora 41 év vagy annál magasabb, és a vállalatok közel fele arra számít, hogy a munkaerő 11-20 százaléka nyugdíjba fog vonulni a következő évtizedben. A The Manufacturer brit ipari szakportál által bemutatott felmérésről ugyanakkor nem derült ki, mekkora mintán végezték.

Kiemelt Partnereink