Szolgáltatók Nagybevásárlást csapott egy hazai cég magyar buszokból

Nagybevásárlást csapott egy hazai cég magyar buszokból

autopro.hu/G.I. | 2016.08.10 13:34

Nagybevásárlást csapott egy hazai cég magyar buszokból

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt. 61 Credo autóbusz forgalomba állításával az idei év egyik legjelentősebb hazai autóbusz beszerzését valósítja meg.

A Budapest Lízing Zrt. által finanszírozott autóbuszokat a Kravtex-Kühne Csoport Mosonmagyaróváron és Győrben gyártja, így az üzlet több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá. Az új autóbuszok augusztustól folyamatosan állnak majd forgalomba a közlekedési társaság szolgáltatási területén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közlekedésében.

A Credo Econell és Credo Inovell típusú autóbuszok légkondicionáltak, modern utasinformációs rendszerrel is felszerelték őket. A környezetbarát, könnyűszerkezetű buszok ráadásul jelentős, 15 - 30 százalékos átlagos üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé a szolgáltató számára, így üzemeltetésük különösen gazdaságos. A beszerzés összhangban áll az elöregedett hazai autóbuszpark cseréjének igényével és a nemrég bejelentett kormányzati elképzeléssel, amely ezres nagyságrendű hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre.

Az ÉNYKK májusban hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást, ezen a tenderen gurult az élre a legkedvezőbb ajánlattal a buszgyártó és a lízingcég.

Szakportálunk többször írt már a Credo buszokról, a két gyártási telephelyet is bejártuk. A termékek 75-80 százalékos vételárarányos magyar értékhányada a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számít a Kühne által gyártott vázszerkezet, valamint szinte minden beépülő fém alkatrész. Emellett a Rába futóművektől és egyes ZF sebességváltóktól a függönyökig számos más alkatrész is magyar, amelyek mintegy 70 hazai gyártótól és beszállítótól érkeznek. A magas magyar értékhányad miatt minden egyes busz legyártása évente négy ember munkahelyét biztosítja Magyarországon.

A beszerzés összhangban áll a Kormány által június 10-én véglegesített és elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiával, amely ezres nagyságrendű hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A közelmúltban megszólaltattuk a buszgyártó beszállítóinak képviselőit is, akik örömmel üdvözölnék, ha felpörögne a termelés.

Kiemelt Partnereink