Szolgáltatók Megállapodtak: ennyivel termelnek kevesebb olajat januártól

Megállapodtak: ennyivel termelnek kevesebb olajat januártól

MTI | 2018.12.10 10:55

Megállapodtak: ennyivel termelnek kevesebb olajat januártól

Megállapodtak a kitermelés korlátozásáról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal Bécsben.

Hirdetés

Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében jelentette be Támir Abbász Gadbár iraki olajipari miniszter az egyeztetések lezárása után.

A megállapodásban az OPEC tagállamai közül 10 ország, valamint további tíz nagy olajexportőr vesz részt.

Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig további 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést, a kiinduló bázis pedig az október szint lesz. Ezzel a globális kínálatot valamivel több mint 1 százalékkal mérséklik, ami a kőolaj világpiaci árának támogatását célozza.

Október eleje óta nagyjából harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, amit a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése váltott ki. Míg október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron, négyéves csúcson járt, pénteken napi maximumán a Brent 63,52 dolláron, a WTI pedig 54,17 dolláron forgott.

Az OPEC+ csoport legközelebb áprilisban ül össze, hogy áttekintse a fejleményeket és döntsön a további lépésekről.

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét, és két éve köti össze őket partnerség. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében.

Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg. Idén júniusban viszont az az egyezség született, hogy nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat 1 százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól kezdve.

Kiemelt Partnereink