Szolgáltatók Két évtizede tart az olasz-magyar neutrontechnológiai együttműködés

Két évtizede tart az olasz-magyar neutrontechnológiai együttműködés

autopro.hu/K.Á. | 2019.11.06 08:01

Két évtizede tart az olasz-magyar neutrontechnológiai együttműködés

Szakmai és üzleti együttműködésük húsz évét ünnepelte a Budapesti Neutron Center (BNC) és az olasz Rogante Engineering Office (REO). A REO 1999 óta a csillebérci kutatóreaktort üzemeltető MTA Energiatudományi Kutatóközponttal illetve az ott anyagvizsgálati laborokat működtető BNC-vel együttműködésben végez különböző vizsgálatokat.

Massimo Rogante, a REO ügyvezetője kiválónak nevezte a BNC-vel zajló munkát. A vállalat szerteágazó ipari felhasználási terület számára szállít neutrontechnológiai vizsgálati eredményeket, úgy mint az autóipar, energiaipar, egészségügy, építőipar és a hegesztéstechnológia. A szakember tagja a BNC tudományos tanácsadó testületének.
A kutatóreaktor az alap- és alkalmazott kutatások számára nagy teljesítményű (nagy neutronsűrűségű) neutronforrásként szolgál. A BNC-ben tizennégy berendezésen kilenc fajta eljárással lehet vizsgálatokat végezni, többek között spektroszkópiai, diffrakciós, radiográfiás és tomográfiás módszerrel. Prompt-gamma aktivációs analízis (PGAA) kutatócsoportjuk világszinten is meghatározó szerepet tölt be. A REO-val való együttműködés nagy mértékben hozzásegíti a BNC-t, hogy egyre több nemzetközi ipari szereplő ismerhesse meg a Budapesten elérhető kivételes anyagvizsgálati technológiákat. Annál is inkább, hogy Olaszországban nincs a BNC-hez hasonló neutronforrás, tehát az ilyen kutatási igényeket a REO a BNC-hez tudja csatornázni, mint például az elmúlt évek egyik legsikeresebb vizsgálatát, a Forma-1-es Ferrari motor teljesítménynövelő fejlesztését.
A BNC szakmai támogatóként vett részt az autopro.hu által rendezett egyetemi csapatversenyen, az október 16-18 között zajlott Techtogether Automotive Hungary-n. A képen az Óbudai Egyetem járműépítő csapata látható.
A BNC támogatóként vett részt az autopro.hu autóipari hírportál által szervezett 2019-es Techtogether Automotive Hungary egyetemi mérnökhallgatói versenyen. Itt az elmúlt három évben neves ipari-vállalati szponzorok mellett igyekezett betölteni azt a küldetést, hogy a mérnökök számára mind életszerűbbé, kézzelfoghatóbbá tegye a BNC kísérleti berendezésein végezhető sokféle roncsolásmentes anyagszerkezeti vizsgálatokat.
A legjobb versenyfeladatos eredményeket elért csapat tagjai számára a BNC különdíjat is felajánlott: kísérő tanárokkal együtt 15 fő számára biztosítanak egynapos szakmai oktatási programot.
Massimo Rogante, a REO vezetője a verseny befejező napján személyesen is járt a Techtogether küzdőtéri helyszínén, és a szakmai tapasztalatgyűjtés érdekében beszélgetett néhány versenyző egyetemi csapat tagjával is.
Nyitókép: Kun Tibor, a BNC ipari kapcsolattartója és Massimo Rogante a Techtogether egyetemi csapatversenyen

Kiemelt Partnereink