Szolgáltatók Itt a recept: még egy Airbusra van szüksége Európának

Itt a recept: még egy Airbusra van szüksége Európának

autopro.hu/B.B. | 2017.09.19 09:30

Itt a recept: még egy Airbusra van szüksége Európának

A hetvenes években az európai országok egy emberként álltak be az alakuló Airbus konzorciuma mögé, hogy együtt törjék le a repülőgépiparban túl nagyra nőtt amerikai konkurensek piaci fölényét. Az energiaügyekért felelős EU-biztos szerint hasonló módszert kellene követni az e-autók akkumulátorainak gyártásában is.

Hirdetés

Egyre többen hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos hajtás terjedése állások sorát sodorhatja bizonytalanságba, sőt, Európa autóipari szerepének csökkenése mellett Kína előretörését is hozhatja. Most részben meg lehet nyugodni, hiszen van megoldás a gyorsan változó trendek negatív hatásainak kivédésre, ráadásul egyszer már Európa sikerrel vitt végig egy hasonló történetet.

Az 1970-se években spanyol, francia, brit és német vállalatok álltak össze és hozták létre a mai Airbus alapjait, hogy megállítsák a repülőgépiparban szinte akadály nélkül hódító amerikai Boeinget. Hasonló, határokat nem ismerő összefogás kellene ma is az elektromos autókhoz való akkumulátorok gyártása terén – véli az Európai Uniós energiaügyi biztos.

Maroš Šefcovic szerint fel kell ismernünk, hogy az USA és Kína az elektromobilitás terén nagyobb léptekkel halad előre, mint Európa. A biztos szerint ennek megakadályozására bőven lenne pénz, hiszen állítása szerint az Európai Unió kétmilliárd euróval támogatná az akkumulátorokhoz és alternatív hajtásokhoz kapcsolódó K+F-munkát, vagy akár egy közös, európai akkumulátorgyár felépítését.

Bár tény, hogy eddig viszonylag gyakran merült fel egy-egy európai akkumulátorgyár felépítésének gondolata, az egyre inkább kibontakozó kereslet ellenére továbbra sem indult meg egyetlen óriásberuházás sem az öreg kontinensen. Bízzunk benne, hogy a fordulópont most érkezett el, hiszen a napokban Matthias Müller bejelentette, ötvenmilliárd euróval tervezik felpörgetni az akkumulátorok üzletágát. Nemrég jött létre a több német vállalat alkotta Terra E-konzorcium is, ám a tervezett 2028-as termelési start még nagyon távolinak tűnik.

Kiemelt Partnereink