Szolgáltatók Elrajtolt Európa legnagyobb e-futama, az eTourEurope

Elrajtolt Európa legnagyobb e-futama, az eTourEurope

autopro.hu/V.V. | 2017.06.13 11:45

Elrajtolt Európa legnagyobb e-futama, az eTourEurope

Negyedik alkalommal vette kezdetét a napokban az eTourEurope, melynek célja az elektromos autók teljesítményének és megbízhatóságának bemutatása.

Hirdetés

A mintegy 4000 km-es túraverseny idén június 9. és 18. között zajlik, amely idő alatt tizenkét országot, és kilenc fővárost érintenek az elektromos autók. A verseny célja a járművek teljesítményének és megbízhatóságának bemutatása hosszabb távokon is, valamint hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a megbízható sűrűségű, szabványokban egységes, és könnyen hozzáférhető töltőhálózatok szükségességére.

Az idei versenyen két magyar csapat is indult, és idén először Budapest az egyik kiemelt helyszín. Az idei évnek egyébként különös aktualitást ad, hogy elkészült Budapest hosszú távú fenntartható közlekedési stratégiája, mellyel a főváros is csatlakozott a zöld európai városokhoz. A kormány elkötelezettségét jól tükrözi, hogy a szén-dioxid kvóta eladásából származó állami bevételek jelentős részét a hazai elektromos közlekedés fejlesztésére kívánja fordítani. A főváros és a kormány is megállapodást kötött a közelmúltban a budapesti töltőinfrastruktúra további fejlesztésre vonatkozóan, melynek keretében akár több száz új közterületi töltőpont létesülhet. A túra jelenlegi magyar szakaszán tervezett töltőpontok Győrben, Tatabányán, Siófokon és Nagykanizsán lesznek.

Mivel ma már egyre gyakoribbak az utakon az innovatív e-járművek, köztük az elektromos autók, a cél, hogy a környezetbarát technológiák a fenntarthatóság mellett kényelmesek is legyenek, és a járművezetők számára az átállás ne jelentsen túl nagy kompromisszumot. A fejlesztés ezért kétirányú, az egyik fontos teendő a töltők kapacitásának növelése, párhuzamosan az akkumulátorok fejlesztésével. A jelenlegi fejlesztési cél, hogy 10 perc alatt akár 300 km-es hatótávra elegendő e-üzemanyagot tölthessünk a járműbe. A másik fontos teendő, hogy a gyártók folyamatosan növeljék járműveik hatótávolságát, e tekintetben szép eredményeket könyvelhetnek el, hiszen a mai modellekkel akár már 200-300 km-t is meg lehet tenni egy töltéssel.

Kiemelt Partnereink