Szolgáltatók 100%-os minőség a minimum – beszámoló a QFD konferenciáról

100%-os minőség a minimum – beszámoló a QFD konferenciáról

QFD. Kft. | 2018.10.11 11:33

100%-os minőség a minimum – beszámoló a QFD konferenciáról

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a QFD Kft. a Regionális Autóipari Beszállítói Konferencia és Gyárlátogatás című rendezvényt. A rendezvény kulcsmondata: nem szabad megelégedni a 99,9 százalékos minőséggel.

Hirdetés

A konferenciát szeptember 18-19-én Kecskeméten tartották, ahol az első nap a régió gépjármű és alkatrészgyártó cégeinek ismert szakemberei tartottak előadásokat a gépjárműipari minőségirányítási és beszerzési aktualitásairól és trendjeiről. Az első napot születésnapi gálavacsora zárta. A rendezvény második napján a résztvevők üzemlátogatáson vehettek részt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában, valamint ezzel párhuzamosan a résztvevőknek lehetőségük volt feltenni kérdéseiket, melyeket az előadók pódiumbeszélgetés formájában vitattak meg a közönséggel és egymással.

Rövid videó a konferenciáról

A konferenciát Szabó András Viktor (nyitóképen), a QFD Kft. alapító ügyvezetője nyitotta meg. A 2018. szeptember 14-ével lezárult IATF 16949 átállás tapasztalatairól tartott tájékoztatót. Elmondta, hogy bár az IATF 16949 auditokon tapasztalt nemmegfelelőségek száma magasabb az ISO/TS 16949 auditokon felvett eltérések számánál, a nemmegfelelőségek területei jelentős részben átfedik egymást.

A prezentációk sorát Wachter István, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. érettségi szintek biztosításáért felelős vezetője folytatta, aki az új alkatrészek bevezetésével, az érettségi szintekkel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

Nagy Barna, a ZF Hungária Kft. Beszállítói minőségbiztosítási vezetője a gyártott termékek azonosításáról és nyomon követhetőségéről tartott előadást. Előadásában rámutatott a visszakövethetőség és a termékbiztonság összefüggéseire.

A Continental Automotive Hungary Kft. Lean és termelékenység coacha, Zseli Máté az Ipar 4.0-ról beszélt. A Continental Ipar 4.0 referencia üzemében már ma is számos megoldás működik az egymással aktívan és automatikusan kommunikáló robotok és rendszerek közül, nem csupán közvetlenül a gyártás, hanem a gyártáskiszolgálás területén is, tulajdonképpen a teljes értékláncban, egészen a kiszállítás előkészítéséig. A Continentalnál a különböző kategóriákra egy érettségi rendszert tartanak fenn, amely megmutatja, hogy az egyes területeken hol tartanak a projekttel és melyek a következő lépések.

Látványos kisfilmmel indította a termékbiztonságról szóló előadását Rabi László, a Knorr-Bremse Kft. munkatársa. Izgalmas statisztikával szemléltette, miért is nem elégedhetünk meg 99,9%-os minőséggel. A bemutatóból kiderült, hogy a termékbiztonság nem az IATF 16949-cel kezdődött, jóval ezelőtt is megvoltak az ezzel kapcsolatos tevékenységek. Ezek jelentőségét aligha kell bárki számára is bizonyítani. Jövőbe is mutató rendszermegoldásaikkal úgy vélik, sok baleset megelőzhetővé válik, a balesetekhez vezető emberi tényezők egyre inkább mérsékelhetők, akár kiküszöbölhetők lesznek.

Regionális Autóipari Beszállítói Konferencia és Gyárlátogatás
Kattintásra képgaléria nyílik.

A járműipar számára elérhető állami támogatások által érdeklődők számára szolgált hasznos tudnivalókkal Szabó-Nagy Viktória előadása, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium alatt működő, Befektetésösztönző Főosztály (HIPA) nevében beszélt a lehetőségekről. Egyes támogatási formák régióhoz kötöttek, de vannak az országban bárhol elérhető támogatások, melyek között előfordul vissza nem térítendő támogatás is. A kutatás fejlesztés területén az alkalmazott kutatások és a kísérleti fejlesztések számíthatnak az állam anyagi támogatására.

Varga Marianna, a Jabil Ciruit Magyarország Kft.-től az autóipari növekedéssel járó kihívásokról osztotta meg gondolatait. Kiemelte a műszaki tisztasággal kapcsolatos elvárásokat, a szabványi és jogszabályi követelmények betartásának kihívásait, és beszélt a Jabilnek az új termékek bevezetésével kapcsolatos nehézségekre adott válaszairól. Előadásában megjelent a követelmények beszállítók felé történő továbbításának témaköre is.

Gyakorlatias szemléletű előadást tartott a szlovén Siliko d.o.o két képviselője, Andrej Hanzelj és Jaka Benedik. Esettanulmányokkal illusztrálták, miként segítheti egy szakosodott gyártó tudásával és tapasztalatával a vevőjét, amennyiben a vevői specifikáción kívül az alkalmazás körülményeit is közösen elemzik. Esetükben a gyártott egy és kétkomponensű tömítések anyagösszetételének optimalizálásával, a csatlakozó alkatrészeket is figyelembe vevő anyagválasztással és geometriai méretezéssel jobb tömítési tulajdonságok, alacsonyabb üzemi zajszint, és akár alacsonyabb alkatrész árak is elérhetővé váltak.

A Volkswagen képviseletében Carsten Peters, a VW regionális irodájának tevékenységéről, a VW beszerzési stratégiájáról tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Elmondta, hogy a budapesti iroda a magyarországi beszállítókon kívül 20 ország alapanyag és alkatrészgyártóiért felelős. Irodájuk szívesen segít a régió vállalkozásainak, hogy a VW első-körös beszállítójává váljanak, amennyiben azok már más OEM-nél első-körös beszállítók, vagy valamely Tier 1-es VW beszállító szállítói láncában beszállítóként működnek.

Az előadássorozatot Kovács Ildikó, a JOPP Interior Hungary Kft. minőségirányítási vezetője és Varga Beáta, a QFD Kft. tanácsadója zárta egy új webes applikáció, a SMANAG bemutatásával. Az előadás érdekessége az volt, hogy nem csak a fejlesztés oldaláról mutatták be ezt az új minőségirányítást segítő alkalmazást, hanem egy, már olyan cég részéről is, akik használják azt. Kiemelték, hogy a SMANAG segíti a szervezeteket a kockázatok azonosításában és értékelésében, valamint folyamataik és a vevői követelmények kezelésében, valamint bemutatták, hogy az applikáció használata milyen előnyökkel jár egy vállalat számára. Kovács Ildikó elmondta, hogy a JOPP Kft. olyan megoldást keresett, ami a folyamatszemlélet erősítését támogatja, illetve a folyamatgazdák munkáját egyszerűsíti a vevői és szabvány követelmények teljesítésében és ezt a SMANAG applikációban találták meg.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink