Techtogether Duális képzés Miskolcon is: tanszéket alapított a Mol

Duális képzés Miskolcon is: tanszéket alapított a Mol

autopro.hu | 2014.06.17 10:00

Duális képzés Miskolcon is: tanszéket alapított a Mol

A Miskolci Egyetem és az olajipari vállalat együttműködésének következő lépcsőfokaként Mol Tanszék jött létre az egyetemen június 12-én.

A nemzetközi szintű szakemberképzés, az utánpótlás biztosítása érdekében Magyarország vezető olajipari cége, a Mol és a Miskolci Egyetem közös tanszéket indít az oktatási intézmény Műszaki Földtudományi Karán. Magyarországon egyedül a Miskolci Egyetemen folyik olajmérnök képzés, így természetes volt a két fél egymásra találása.

Fasimon Sánor és Torma András, a Mol és a Miskolci Egyetem vezetői szignálták a megállapodást (mengyiroland.com)

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora szerint a Mol tanszék létrehozása az egyetem számára nagybetűs ünnep. Fél éve írták alá az ezzel kapcsolatos megállapodást, amely mára megvalósult.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte, a Mercedes kecskeméti megtelepedése óta a Takata miskolci beruházása hazánk legnagyobb zöldmezős projektje. Elindult egy fejlődési folyamat, amelynek egyik legfontosabb pillére a Miskolci Egyetem. A Mol csoport szerinte észrevette a potenciált.

A tanszék létrehozásával kapcsolatban Szűcs Péter dékán úgy fogalmazott: a Mol távlati céljai egybeesnek a kar hosszú távú elképzeléseivel, ez pedig az angol nyelvű képzés szélesítése, az ipar igényeit figyelembe vevő, minőségi képzés. A most induló tanszék a duális képzésre is jó példát mutat.

Videó a tanszékalapításról

– Ünnep ez nekünk is – jelentette ki Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a cég sok kiváló szakembere végzett egykor itt, s reményei szerint ez a jövőben is így lesz. Mint elmondta, két fontos projektjük is fut Tiszaújvárosban: a butadién-kinyerő üzem már javában épül, az itt előállítandó nyersanyag feldolgozására pedig megállapodást kötöttek japánokkal egy műgumigyár létesítésére. – Lesz olaj és gázipar – üzente biztatásként a leendő hallgatóknak, azonban hozzátette: ez kiváló nyelvtudást, szaktudást igényel. Ennek megszerzéséhez minden feltétel adott.

Az együttműködési megállapodás aláírói az egyetemi parkban közösen elültettek egy páfrányfenyőt (mengyiroland.com)

– Jövőbe mutató megállapodást kötöttek – méltatta Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az egyik legnagyobb magyar tulajdonban lévő cég és az egyetem egymásra találását, amely nem csak a diákok, hanem az ország érdekeit is szolgálja. Ez azért is lényeges – emlékeztetett –, mivel a kormány törekvései között fontos helyet foglal el hazánk újraiparosítása. Jelen beszámoló teljes terjedelemben a politikus honlapján olvasható, aki képgalériát is közzétett az eseményről.

Kiemelt Partnereink