Techtogether Díjmentesen próbálhatják ki a legújabb Ipar 4.0 technológiákat a kisvállalkozások

Díjmentesen próbálhatják ki a legújabb Ipar 4.0 technológiákat a kisvállalkozások

Szabó Fanni | 2018.01.18 13:45

Díjmentesen próbálhatják ki a legújabb Ipar 4.0 technológiákat a kisvállalkozások

Bemutatták az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” projekt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot.

Hirdetés

Január 16-án mutatták be „Ipar 4.0 Modern gyárak” és a BME közös projektjét, a Technológiai Központot.

Hogyan lehet felvenni a versenyt a negyedik ipari forradalom innovációival? Hogyan tud az ipar együttműködni az oktatással? Ki a célközönség? A központ gyakorlati példákon mutatja be a kkv-knak, hogyan növelhetik saját hatékonyságukat, termelékenységüket, versenyképességüket. A részvevők megismerkedhetnek a robottechnológiával, az automatizálással, az önjáró járművekkel, különböző rendszerek szimulációjával és az információk gyors és hatékony feldolgozásával. A központ ezen felül workshopokat szervez, különféle programokat indít, ahol bemutatókat, előadásokat tartanak, valamint megoldásokat dolgoznak ki a kkv-k konkrét problémáira. A Technológiai Központon keresztül rámutatnak arra, hogy a robotizáció, az automatizálás, az adatfeldolgozás, vagy éppen a felhő használata nem távoli, idegen fogalmak, hanem a mindennapi életben jól használható versenyképességet, hatékonyságot növelő eszközök.

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára nyitotta meg a rendezvényt

– A fejlett ipari ágakhoz felzárkózó, új lehetőségekkel élni tudó, a világgazdaság rendszeréhez kapcsolódó erősödő Magyarország elérése a cél – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár a rendezvényt.

Ehhez azonban jól képzett szakemberekre, magas hozzáadott értéket előállító vállalkozásokra van szükség.

– A kkv szektor mozgatása, fejlesztése nem triviális feladat. Az Ipar 4.0 rendkívül komplex technológiai vízió, ezt hogy lehet levinni erre a területre, az, az igazán nagy kihívás – mondta Vityi Péter, az IVSZ alelnöke.

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem alapító tagja az Ipar 4.0 platformnak. A központ több egyetemi kar együttes munkájának eredménye. Szemléletformálás, demonstráció, fejlesztés – ez áll a középpontban. Két év alatt 200 általános rendezvény, és 500 speciális workshop megrendezését tervezik.

Kollaboratív robot a Technológiai Központban

A BME „I” épületében tizenkét különböző, Ipar 4.0 innováció tekinthető meg, amelyek a legkorszerűbb fejlesztésekbe, jövőbe mutató megoldásokba engednek betekintést gyakorlatias környezetben. Mindez pedig azt jelenti, hogy nem csak elméleti síkon találkozhatnak különféle technológiákkal, hanem a gyakorlatban is ki lehet próbálni az eszközöket. Ilyen például a kollaboratív robot vagy a logisztika AGV, de találkozhatnak interaktív gyártástervezés-szimulációval is. Bemutatják a gyártási folyamatvezérlést, virtuális beüzemelést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IOT eszközökkel, szenzitív robotot, és gyártócella monitorozó rendszert is. Az Ipar 4.0 Technológiai Központot a kkv-k ingyen látogathatják, amennyiben regisztrálnak a programba. Ezt a www.ipar4.hu honlapon már meg is tehetik.

(A nyitóképen Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár)

Kiemelt Partnereink