Techtogether 280 pont kellett a mérnököknek

280 pont kellett a mérnököknek

Szabó Fanni | 2018.07.27 16:29

280 pont kellett a mérnököknek

Nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A hét második felében pedig várhatóan indul a pótfelvételi.

Hirdetés

A gépészmérnök szakra idén minimum 280 pontot kellett elérni, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) volt a legmagasabb a ponthatár, 365 ponttól lehetett bejutni.

A villamosmérnöki szakon is hasonlóan alakultak a számok: az Óbudai Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen 280 volt a legalacsonyabb ponthatár, a legtöbb pontot ezen a szakon is a BME követelte meg.

A járműmérnöki szaknál 280 volt az alsó határ. Ennyi ponttal lehetett bejutni a győri Széchenyi István Egyetemre és a Neumann János Egyetemre is, a Miskolci Egyetemen két ponttal többre volt szükség, a felső határ a járműmérnöki szakon 330 pont volt, nem meglepő módon a BME-n.

A legjobban a mechatronikai mérnök szakra jelentkezett diákok izgulhattak. A BME-re ugyanis 451 ponttól lehetett bejutni. A legalacsonyabb itt is 280 pont volt. Az Óbudai Egyetem angol és magyar nyelvű képzésére, a Pannon Egyetemen zalaegerszegi képzésére, a Szegedi Tudományegyetem levelező szakára és a Soproni Egyetem képzésére is 280 ponttól nyertek felvételt a jelentkezők.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozták meg.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett befolyásolta, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepelt az adott szak az első helyen, annál magasabb lett ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhatott, hogy egy adott szakon az intézmény nem használta ki a teljes kapacitását.

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra.

Kiemelt Partnereink