Logisztika Új céggel erősítik ellátási láncaikat az autógyártók

Új céggel erősítik ellátási láncaikat az autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.02.02 04:20

Új céggel erősítik ellátási láncaikat az autógyártók

Fotó: Youtube/Cofinity-X

Autóipari, illetve az autóipart is kiszolgáló vállalatok, köztük a három nagy német autógyártó közösen hozták létre a Cofinity-X-et, amely olyan megoldásokat fog kínálni, amikkel az autóipari ellátási láncok teljes hosszában lehetségessé válik az adatmegosztás.

Hirdetés

Az ellátási láncok ellenállóbbá tételét szolgáló, kölni székhelyű vegyesvállalkozást a Mercedes-Benz Csoport, a BMW Csoport, a Volkswagen, a Henkel, az SAP, a Schaeffler, a Siemens, a T-Systems és a ZF alapították.

Az első körben európai piacot célzó Cofinity-X a 2020-ban elstartolt Catena-X projekt eredményeként jöhetett létre. A kezdeményezés, mely mögött 25 vállalat áll, azzal a céllal indult el, hogy az autóipar igényei szerint fejlesszenek ki egy felhőkoncepciót, amivel biztosítható az értéklánc mentén való adatáramlás.

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz technológiai igazgatója a cégalapítás alkalmából elmondta: „Az első megoldások majdnem készen állnak, és a Cofinity-X-nek köszönhetően hamarosan az autóipar minden vállalata élvezheti azon szolgáltatásokat és termékeket, amik a Catena-X eredményeire épülnek.”

Klímavédelemtől az emberi jogokig

A Cofinity-X ügyfelei a jövőben olyan megoldásokhoz férhetnek hozzá, amikkel az ellátási láncuk mentén nyomon követhetik a szén-dioxid-kibocsátást, a fenntarthatósági célok teljesülését, az anyagáramlást, illetve kezelhetik partnereik adatait.

Az elmúlt éveket az ellátási zavarok határozták meg az autóiparban. Ennek fényében különösen fontosak lehetnek majd azon megoldások melyekkel, a komponensek mozgását a nyersanyagok kitermelésétől az újrahasznosításig lehet majd követni, ezáltal megvilágítva az egész ellátási láncot, és lehetővé téve a szűk keresztmetszetek feltárását, azáltal az ellenállóság fokozását.

A lánctagok közti adatmegosztás a fentieken kívül az emberi jogi követelmények betartásának ellenőrzését is segíteni fogja. Ez a funkció leginkább az akkumulátor-nyersanyagok bányászata esetében releváns, ahol egyre nagyobb nyomás nehezedik az OEM-ekre a tisztes munkakörülményeket biztosító források használatára.

A kicsiket sem hagyják ki

Bár a hírek általában nem róluk szólnak, az autóipari ellátási láncok legtöbb szereplője kis- és középvállalkozás, melyek tőkeereje és technológia-adaptációs képessége is korlátozott. Ugyanakkor ezen vállalkozások bevonása nélkül a teljes értékláncon átívelő adatcsere csak álom maradna, éppen ezért a Cofinity-X olyan megoldásokat ígér, melyekkel a kkv-k is könnyen integrálhatóak az adatrendszerbe.

A Cofinity-X április végétől fogja kínálni első szolgáltatásait és termékeit, melyek között saját fejlesztésű és harmadik felektől származóak is lesznek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink