Logisztika Hosszú távú beruházás biztosítja a Knipping növekedését

Hosszú távú beruházás biztosítja a Knipping növekedését

autopro.hu | 2023.06.01 16:20

Hosszú távú beruházás biztosítja a Knipping növekedését

Fotó: Knipping Automotive Kft.

A Knipping Automotive Kft. Budapest agglomerációs környezetében foglalkozik autóipari műanyag alkatrészek gyártásával. A vállalat Szigetszentmiklóson május végén ünnepélyesen megnyitotta logisztikai központját.

Hirdetés

A hazai cég anyavállalata, a Knipping Kunstofftechnik Gessmann GmbH 1959 óta foglalkozik autóipari műanyag alkatrész gyártásával. A cégcsoport a világ több pontján rendelkezik leányvállalattal, gyártócsarnokokkal: utóbbiak közül négy Németországban, egy Mexikóban, és egy Magyarországon található. Magyarországon 2016. szeptember 20-án alapították a Knipping Automotive Kft-t.

Az első munkavállalók 2017 áprilisában kezdtek a cégnél, az ÁTI-Sziget Ipari Parkban. A gyártócsarnok átvételét követően megérkezett az első fröccsöntő gép és folyamatosan belakták a kollégák a 7500 négyzetmétert.

Fröccsöntő gépek beüzemelése mellett megrendelésre kerültek a különféle szerszámok, és a gyártáshoz szükséges alapanyagok is. Az elkészült termékek a német autóipar szereplőit szolgálja ki, a Mercedes-Benzt, a BMW-t illetőleg Volkswagen Csoport tagjait. A fröccsüzemi gyártás indulását követően a gyártócsarnokon belül a szerelde területén is elindult a megrendelések teljesítése: félkész termékek szerelőkészülékkel történő összeszerelése, beépülő alkatrészek beszerelése kezdődött. A legelső kiszállítás augusztus 31-én valósult meg az anyacéghez, Leingartenbe.

Már nem volt elég a régi hely

A gyártócsarnok 2020 harmadik negyedévéhez érve elérte befogadó képességének határát. A raktári készletek helyigénye, túlmutatott a gyártócsarnok adta lehetőségeken. A cégvezetés a biztonságos működést és a vevői igények kiszolgálását szem előtt tartva, egy új, kisebb raktári csarnok beruházása mellett döntött. Az ipari parkon belül az új csarnok megnyitására decemberben került sor. A két épület között megosztva, az áru raktározása és kiszállítása ideiglenesen megoldódni látszódott

Fotó: Knipping Automotive Kft.

Fordulóponthoz ért a vállalat 2021 első negyedévében: hosszú távú kapacitásterv alapján elkészült egy tárhelyigény-kalkuláció, amely alapján az eddig működtetett két épületben lévő raktárhely, nem lesz képes a jövőbeli áruraktározás ellátására. Az ügyvezetés júliusban kapta kézhez a jövőbeli tervezetet, miszerint szükségessé vált egy új és nagyobb raktárcsarnok. Rövid egyeztetések után szeptemberben aláírásra került a megállapodás az ÁTI-Sziget Ipari Parkkal, miszerint új, a gyártócsarnok méreteivel megegyező épületet, a Knipping Automotive Kft. új logisztikai központjaként bérbe veszi. A bérleti szerződés aláírását követően, rövidesen megindult az új raktárcsarnok bontási munkálatai. A következő év az építkezés és beruházási tárgyalások jegyében telt, megkezdődött az épület renoválása: teljes felújítás vette kezdetét.

Révbe ért a beruházás

2023. május 22-én, egy 21. századi, innovatív logisztikai központ került átadásra. Az új épület a gyártócsarnokhoz hasonlóan 110 méter hosszú. Az új logisztikai központ 5100 EUR raklap tárolására alkalmas állványrendszerrel került telepítésre. Az új csarnok struktúrája szűkfolyosós targoncák telepítését tette lehetővé. Oldalvillás targoncák mellett automata raklapmozgató Agilox targoncákkal gazdagodott a raktárcsarnok. Utóbbiak különlegessége, hogy előre programozottan 24 órában képesek a raktár rendezésére, valamint az áru ki- és bemozgatására.

Fotó: Knipping Automotive Kft.

A vállalat logisztikai központjának megnyitásával immáron két hatalmas volumenű épülettel képes kiszolgálni a világszerte jelen lévő konfekcionáló gyárakat, illetve közvetlenül magukat az autógyárakat. Az ünnepélyes csarnokátadón megjelent a vállalat névadója és tulajdonosa: Dieter Knipping és Isabella von Conrady, illetve a vezetőség, a cég igazgatótanácsa, valamint az anyacég mexikói leányvállalatának vezetősége is. Az ünnepségen a magyarországi cégvezető, Sinkó József, valamint a német cégcsoport ügyvezető, Michael Hagemann köszöntötte a vezetőséget és a magyarországi cég munkavállalóit.

„Az elmúlt hat évben 101 millió készterméket szállítottunk ki vevőinknek. Az induló Audi és Volkswagen vevőkör után 2022-ben a BMW és a ZF vevőket köszönthetjük körünkben. 2025-től pedig nagy örömünkre a Mercedes-Benz autómárkának is el kezdünk szállítani. Eddig is éves 30-40 százalékban arányban voltunk képesek növekedni” - számolt be számszerűen Sinkó József cégvezető az eddig elért eredményekről köszöntő beszédében.

Az új logisztikai központ megnyitásával a vállalat hosszú távon biztosította szigetszentmiklósi működését, így partnereinek és munkavállalóinak tett ígéretének teljesítését: „megbízható partnerei vagyunk ügyfeleink számára és felelős munkaadó munkavállalóink számára”.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink