Logisztika Auditokkal vehetjük fel a harcot az elavulással

Auditokkal vehetjük fel a harcot az elavulással

autopro.hu/V.M. | 2022.06.29 07:22

Auditokkal vehetjük fel a harcot az elavulással

Fotó: Pixabay

Ma a régi eszközök cserealkatrészeinek kérdése különös figyelmet érdemel az alkatrészek hiánya miatt. Korábban a régebbi berendezésekhez is viszonylag könnyen lehetett pótalkatrészeket találni a használt komponensek kínálatát kutatva, mára azonban az ellátási zavarok nyomán beszűkültek a lehetőségek. Ebben a helyzetben a vállalatoknak az segíthet a működés folytonosságának fenntartásában, ha ismerik, hogy az egyes berendezéseik hol járnak az életciklusukban, vagyis elavultnak számítanak-e már.

Hirdetés

Amennyiben egy pótalkatrészt nem sikerül időben beszerezni, a termelés leállhat, amíg ki nem cserélik a teljes működésképtelenné vált részegységet. A raktárak az ilyen esetek elkerülése ellen proaktív megközelítéssel védekezhetnek, aminek alapja az obsolescence audit, magyarul elavultsági audit.

Átfogó vizsgálat

Az elavultsági audit során specialisták, akiket jellemzően a gyártó maga küld, megvizsgálják a kulcsfontosságú anyagmozgató berendezések mechanikai és elektronikai komponenseit. A művelet során olyan méréseket végeznek, amikből megállapítható, hogy a berendezés rend szerint működik-e, mennyire van elhasználódva, illetve hogy a jövőben és a jelenben milyen kockázatok jelentkeznek vele kapcsolatban.

Az audit alapján beazonosíthatóak az elavult vagy azzá váló, valamint a meghibásodás veszélyének kitett eszközök. A berendezések gyártói látják, hogy az alkatrész-beszállítóik mikor készülnek kivezetni egyes termékeiket, ezt felhasználva pedig tanácsolhatják bizonyos berendezések lecserélését az alkatrészhiány elkerülése érdekében. Az auditorok továbbá tanácsot adhatnak a biztonságot szolgáló rendszerek fejlesztésével kapcsolatban is annak érdekében, hogy a rendszerek megfeleljenek a legújabb elvárásoknak.

Mindezek a javaslatok egy raktármodernizációs terv alapjául szolgálhatnak. Ezenfelül az elavultsági audit egy olyan proaktív megközelítésnek tekinthető, aminél a vizsgálatokat minden második évben megismételve garantálható, hogy a berendezések megfelelő állapotban legyenek.

Kiknek ajánlott?

Az auditok sokféle szituációban számítanak hasznos eszköznek, viszont az elavultsági auditokat különösen érdemes fontolóra venni olyan raktárak esetében, amik olyan szállítószalagokat, darukat és shuttle rendszereket használnak, amiket három vagy több évvel korábban telepítettek – olvasható a Manufacturing Tomorrow oldalán.

Ezek az auditok csökkenthetik a kockázatot az olyan raktárak számára, melyek nem rendelkeznek megfelelő számú cserealkatrésszel vagy pedig az elmúlt években elhalasztották a megelőző karbantartásokat akár amiatt, hogy a szakemberek nem juthattak be, akár a nagy munkaterhelés miatt, ami nem tette lehetővé a leállást.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink