Logisztika A fenntartható logisztikát szolgálja az euroraklap

A fenntartható logisztikát szolgálja az euroraklap

autopro.hu | 2023.03.24 16:48

A fenntartható logisztikát szolgálja az euroraklap

Fotó: ÖBB Rail Cargo Group

Az euroraklap a logisztikában nélkülözhetetlen. Becslések szerint közel 600 millió euroraklap van körforgásban világszerte. Az eredeti EUR márkájú rakodólapok védjegyjogai 1961 óta az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) tulajdonát képezik. A márka és a nyílt csererendszer további erősítése céljából az ÖBB áruszállítási leányvállalata és a müncheni székhelyű Baumann Paletten logisztikai vállalat együttműködik, hogy a vasútitársaságokkal és az UIC (Union internationale des chemins de fer – magyarul: Nemzetközi Vasútegylet) rakodólapgyártó és ellenőrző szervezeteivel közösen az euroraklapot, mint logisztikai eszközt reflektorfénybe helyezze a fenntartható logisztika terén. 2023.01.17-én a márka felfrissítésére törekvő REFRESH partneri együttműködést egy kooperációs szerződésben rögzítették.

Hirdetés

Az euroraklap bevezetése 1961-ben egész Európában és azon túl is fokozatosan forradalmasította a logisztikát. A rakodólapok segítségével a vasúti kocsik rakodási idejét kevesebb, mint a felére sikerült csökkenteni. A logisztika világa a rakodólapok méreteihez, azaz a 800 x 1200 x 144 milliméter mérethez igazodott – a raktárfelületektől a fuvarozási rendszereken át a kamionok és vasúti kocsik rakodófelületéig. A gyors elterjedésének köszönhetően már a kezdetektől fogva világszerte alkalmazott csererendszer formájában működik.

Az euroraklap nélkülözhetetlen a logisztikában

Az euroraklap 100 százalékban fából készül, a 435-2 ff UIC-norma szerint gyártják és ellenőrzik. Minden EUR-euroraklapot ISPM 15 szabvány szerint hőkezelnek, exportcélokra is hasznosítható. Az eredeti jól felismerhető – az ovális körben elhelyezett „EUR” jelzés minden egyes raklap jobboldali saroktuskóján megtalálható. Az EUR-rakodólap mindenütt jelen van és multifunkcionális felhasználásából adódóan egy újrahasznosítható és újraértékesíthető áruhordozót testesít meg.

„Víziónk hogy az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerincét képezzük – ez a TransFER összeköttetéseinken, az innovatív vagonokon, és a MIKE digitális asszisztenseken túl a szállítási logisztika legalapvetőbb összetevőjére, az euroraklapra is érvényes.” – hangsúlyozta Clemens Först, az ÖBB Rail Cargo Group vezérigazgatója. „Az EUR-márka erősítésével – a müncheni Baumann Paletten családi vállalkozással együttműködésben – a környezetbarát áruhordozók alkalmazását erősítjük, ezáltal teljes összhangban cselekszünk a víziónkkal.

Alex Rotärmel, a Baumann Paletten vezérigazgatója szerint „a Baumann Paletten, mint vállalkozás a szabványos áruhordozók állandó magas minősége és nagyfokú rendelkezésre állása mellett kötelezte el magát. Az euroraklapoknál alkalmazott nyílt csererendszer kulcsfontosságú szerepet tölt be a jól működő logisztikai láncban és az áruhordozók fenntartható kezelése során. Büszkék vagyunk arra, hogy mi is aktívan alakíthatjuk a szükséges optimalizációs folyamatokat az EUR-márka és a felhasználók előnyére.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink