HR Ablak Vannak, akiknek megéri Magyarországra jönni dolgozni

Vannak, akiknek megéri Magyarországra jönni dolgozni

Pörge Béla | 2023.03.10 16:23

Vannak, akiknek megéri Magyarországra jönni dolgozni

Fotó: Pexels

Jóval többet hallunk arról, hogy a magyar munkaerőt elszívják a nyugati országok, pedig hazánkba is érkeznek külföldi munkavállalók. Sajnos az arányokat tekintve a kivándorlás fajsúlyosabb jelenség, de érdemes egy kicsit elidőzni amellett is, hogy vannak országok, ahonnan nézve Magyarország a lehetőségek földje.

Hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy március 9-én a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Trenkwalder Magyarország közös konferenciát tartott a logisztika témakörében, illetve a két szervezet vezetői egy megállapodást is aláírtak. A konferencia előadásai között szó esett a harmadik országból érkező munkavállalókról is (ők az EU-n kívüli országokból Magyarországra érkező dolgozók).

A hivatalos adatok szerint jelenleg viszonylag kevesen érkeznek távoli, ázsiai országokból hazánkba dolgozni. Az Eurostat számai 58.115 külföldi, harmadik országból érkező munkavállalót mutatnak Magyarország esetében. Mivel mintegy 80-90 ezer nyitott pozíció van a hazai piacon, így arról nem lehet beszélni, hogy ezek az emberek bárki elől is elvennék a munkát.

Az 58 ezer EU-n kívül érkező munkavállaló túlnyomó többsége ukrán volt tavaly (27.447), ami nem meglepő a háború és az ország közelsége miatt sem. Második helyen a szerbiai munkavállalók állnak 2300 fővel, de hasonló nagyságrendben – kétezren – dolgoznak vietnámiak és kínaiak az országban, és 1800-an vannak az indiaiak.

Messziről jönne az utánpótlás

A Trenkwalder törekszik arra, hogy olyan munkavállalókat hozzon be távoli országokról, akik nemcsak darabszámban elégítik ki az adott cég igényeit, hanem minőségi munkát végeznek, és adott esetben hosszabb távon is Magyarországon maradnának. Dobos Tamás, a Trenkwalder projekt managere előadásában külön kiemelte a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók előnyeit. Esetükben – keresztény többségű ország lévén – a nagyfokú kulturális illeszkedést, az angol nyelvű kommunikációt, a képzettség szintjét, a többséget jellemző erős motivációt és az ezzel összefüggő alacsony fluktuációt emelte ki.

A Fülöp-szigeteken 109 millióan élnek, az ország lakossága fiatal, a munkanélküliség 2,6 milliós, az átlagos fizetések pedig a hazai kereseteknek mintegy ötödét teszik ki. Ezen tényezők miatt a fülöp-szigeteki dolgozók számára vonzó lehet Magyarország, igaz, fennáll a veszélye, hogy más EU-s országba mennek tovább, valamint a már említett kulturális illeszkedés mellett az eltérő szokások így is okozhatnak kihívásokat.

A Trenkwalder több lépcsőben szűri a külföldi munkavállalóit, így a Fülöp-szigetekről is olyanok érkezhetnek, akik jól beszélnek angolul – ennek sokan megfelelnek, hiszen az ország egyik hivatalos nyelve az angol – és a vállalat egyéb szűrőin, tesztjein is átmennek.

Dobos Tamás hangsúlyozta, hogy bár segítségnek jól jönnek az ilyen programok, a Fülöp-szigetekről Magyarországra érkező munkavállalók létszáma kevés, és a program felfutása esetén is csak párezres lehet, ami messze nem elég a munkaerőhiány kielégítésére. Ráadásul a Fülöp-szigetek felől nézve nem Magyarország, hanem az egész EU egységesen célpont, így valós veszély, hogy innen nyugatra mennek tovább a dolgozók – még akkor is, ha egyébként a számukra hazai körülményekhez képest Magyarországon is kiválóak a körülmények.

A Trenkwalder Csoport Közép- és Kelet-Európa egyik vezető személyzeti szolgáltatója, 14 európai országban képviselteti magát, közel 30 éves tapasztalattal. Megbízható stratégiai partnerként az összes gazdasági ágazat ügyfelei számára a Trenkwalder Csoport megoldásokat kínál a személyi ellátás, a HR szolgáltatások és az üzleti folyamatok kiszervezése területén.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink