HR Ablak Nyílt levélben kérnek támogatást a buszos vállalkozók

Nyílt levélben kérnek támogatást a buszos vállalkozók

autopro.hu/P.B. | 2020.03.24 16:21

Nyílt levélben kérnek támogatást a buszos vállalkozók

Fotó: Pörge Béla

A turisztikai célú autóbuszos személyszállítás várható teljesítményvesztése – a kínai csoportok távolmaradásával – már 2020 első hónapjában tapasztalható volt. Mára a munkásszállítások egy részétől eltekintve teljes a leállás a szektorban, úgy nemzetközi, mint belföldi relációban. A nagy értékű eszközök, autóbuszok forgalomból történő kivonása folyamatosan zajlik, és megkezdődött az autóbusz-vezető munkavállalók tömeges elbocsátása.

Hirdetés

A NiT nyílt levélben hívja fel a figyelmet arra, hogy mintegy 1500 tevékenységi engedéllyel rendelkező magyar kis- és középvállalkozás, közel 16 ezer családfenntartó autóbusz-vezető munkavállaló szenvedi el a válság következményeit. A szegmensben összesen 50 ezer ember érintett.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete úgy látja, hogy a válság kezelését illetően azonnali intézkedésre van szükség, ezért a testület tagjai arra kérik a kormányt, hogy az "egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 49.3)” tevékenységi kör kormányrendeletben szabályozva soron kívül kerüljön az azonnali támogatásra, „mentőövre” szoruló ágazatok körébe.

Egyre nehezebb helyzetben a közúti fuvarozók

A levélben az autóbuszos személyszállítás mellett a közúti árufuvarozók egyre nehezebb helyzetére is felhívják a figyelmet:

„Ezúton előre is jelezni szeretnénk, hogy az árukibocsájtók egyre gyorsabb ütemben csökkentik, vagy állítják le gyártókapacitásaikat, a nem élelmiszer- és gyógyszeripari termékek, illetve az azok előállításához, forgalmazásához kapcsolható áruk szállítási igénye fokozatosan csökken. Prognosztizálható, hogy rövid időn belül a közúti árufuvarozás is nehéz helyzetbe fog kerülni, a szektorban dolgozó hazai kis- és középvállalkozások a kapacitásaik és munkaerejük leépítésére fognak kényszerülni. Különös figyelemmel a vészhelyzet idején az áruellátás biztonságára, fel kell készülni arra, hogy ez az ágazat sem fogja tudni nélkülözni a kormányzat támogatását” – írták.

A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték, de másolatot kap róla Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, Tállai András miniszterhelyettes, Guller Zoltán, a MÜT vezérigazgatója valamint Könnyid László, a MÜT vezérigazgató-helyettese.

Kiemelt Partnereink