HR Ablak Kiváló fejlesztői környezet a Magyar Suzuki egy mérnöknek

Kiváló fejlesztői környezet a Magyar Suzuki egy mérnöknek

autopro.hu | 2023.09.13 07:20

Kiváló fejlesztői környezet a Magyar Suzuki egy mérnöknek

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Mitől lesz érdekes egy gyár egy mérnök számára? A Magyar Suzukinál folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel kecsegtető ajánlatot és hosszú távú kihívást tudnak nyújtani akár egy mérnök, vagy éppen a soron dolgozó munkatársnak. A fizetés ma már önmagában kevés. A folyamatos megújulás és szakmai kihívás a megfelelő munkakörnyezet mellett elengedhetetlen.

Hirdetés

A Magyar Suzukinál úgy gondolják, mivel a mérnökök a fejlesztési fázisokban is részt vesznek, olyan tudásra tehetnek szert, amelyre más vállalatoknál - ahol vásárolt technológiát adaptálnak a sorra - nincsen lehetőség.

Az esztergomi gyártóvállalat több mint 30 éve van jelen Magyarországon, az anyacég pedig folyamatosan fejleszt, ezzel is jelezve, a Suzuki egyetlen európai gyára a jövőben is kiemelt szerepet kap a cégcsoport életében. Esztergomban ráadásul, a magyarországi autógyártókhoz képest komplex tevékenységet folytatnak, hiszen nemcsak gyártóbázisuk, hanem disztribútoraik is vannak saját márkakereskedői hálózattal. Ebbe beletekinteni és az ott adódó kihívásoknak megfelelni kiváló lehetőség egy munkavállalónak, akit érdekel az autógyártás.

Lente István például éppen ezért jelentkezett a Magyar Suzukihoz két évvel ezelőtt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett gépészmérnökként. Az egyetem után szeretett volna egy olyan helyen elhelyezkedni, aminek köze van a járműiparhoz.

Lente István a minőségbiztosítási osztály homologizációs csoportjában dolgozik

Lente István a minőségbiztosítási osztály homologizációs csoportjában dolgozik | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

„Gyerekkorom óta szívem csücske az autózás. Több céget megkerestem és a Magyar Suzukitól kaptam olyan ajánlatot, amiben fantáziát láttam. Nem voltak előzetesen prekoncepcióim, nem igazán tudtam, mire számítsak, amikor ide jöttem dolgozni. Ugyanakkor a mai napig érdekes belelátni a folyamatokba, végigkísérni, hogyan áll össze egy termék” – vallotta be Lente István, aki a minőségbiztosítási osztály homologizációs csoportjában dolgozik.

Legfontosabb feladata, hogy az Év Autója versenyen többször is díjazott Vitara, illetve S-CROSS-ok megfeleljenek a belföldi és európai jogi elvárásoknak, műszaki tartalomnak, előírásoknak, munkafolyamatoknak.

„Az anyacégünk kompetenciája, hogy az autó az előírásoknak és technikailag megfelelően legyen megtervezve, a mi felelősségünk pedig az, hogy az egyes modellek a tervek szerint készüljenek el. Szintén a munkám része a külső helyszíni gyártás ellenőrzése. Ha forgalomba hozatal előtt helyeznek fel vonóhorgot, díszlécet, küszöböt, spoilert, vagy felnit, azért a gyártásunk felel. Minden olyan alkatrész esetében jogi követelményekkel kell számolni a külső felszerelés kapcsán, amely hatással lehet a károsanyag-kibocsátásra vagy fogyasztásra.”

István munkája sokrétű és érdekes, mint mondja, a gyártás számos területére rálát, miközben stabil és megfelelő munkakörnyezetben dolgozhat kiszámítható időbeosztásban. Szerinte éppen ez az, ami miatt a Magyar Suzukit bárkinek ajánlaná.

Egy szakma, amely a jövőbe mutat

„Emberien áll mindenki az elvégzett munkához és kollégákhoz. Fontos számomra, hogy megkapom azt a fajta önállóságot, amelyre szükségem van. Emellett nagyra értékelem az ingyenes üzemi étkezést és a céges buszt is igénybe veszem. Nagyon jó dolognak tartom a városi kerékpár bérletet is” – tette hozzá a fiatal mérnök.

Egy mérnök számára valamit az elejétől létrehozni maga a sikertörténet. A Magyar Suzukinál úgy gondolják, mivel a mérnökök a fejlesztési fázisokban is részt vesznek, olyan tudásra tehetnek szert, amelyre más vállalatoknál - ahol vásárolt technológiát adaptálnak a sorra - nincsen lehetőség. A Magyar Suzuki, jó értelemben véve egy „játszótér”, de még inkább kiváló fejlesztői környezet egy fiatal mérnöknek. Ne felejtsük el azt sem, hogy az autóipar olyan ipari szektor, ahol élen járnak a digitalizációban és a robotikában, amely egy mérnöknek igazi kihívást és remek lehetőséget nyújt.

Mester József a festőüzemben a termelést segíti

Mester József a festőüzemben a termelést segíti | Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Mester József két éve éppen emiatt csatlakozott a Magyar Suzukihoz. Tulajdonképp már akkor eldöntötte, hogy robotokkal szeretne foglalkozni, amikor még a Szent István Egyetemen tanult mechatronikai mérnöknek.

„Olyan szakmát szerettem volna választani, amely a jövőbe mutat. Izgalmasnak találom, hogy részese lehetek a technológiai fejlődésnek és egészen közelről láthatom ezt a folyamatot. Egy átlagember, akinek nincs dolga robotokkal, kevésbé láthat rá ezekre és a fejlesztésekre. Érdekel a programozásuk, a működésük és felépítésük” – árulta el Mester József, aki a festőüzemben a termelést segíti többek közt minőségjavító intézkedésekkel és robot programozásokkal.

„A kapott sori visszajelzések alapján kell ellenőriznem a robotok mozgását, illetve ellenőrzöm a festék szórására vonatkozó beállításokat és a festék paramétereit. Ha például nem megfelelő a festék árnyalata, vagy a lakk szórása és elterülése, a mi feladatunk, hogy javítsunk a minőségen. Összesen kb. 30 festék- és lakkszóró robot ellenőrzése tartozik hozzánk a festőüzemben” – árulta el Mester József.

Stabil cég, megbízható munkakörnyezet

A fiatal mérnök szerint fontos, hogy a szakmai kihívás mellett olyan közösség veszi körbe, amely már az elején is befogadó, nyitott volt, a kollégái minden tudásukkal segítették a beilleszkedését. Érkezése után nem sokkal bevonták nagyobb feladatokba, robotprogramozásokba is, ezzel pedig aktívan segítették a betanulását.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a suzukis éveik alatt az önállóságuk és a kreativitásuk, illetve a probléma-megoldó képességük fejlődött a legtöbbet. József hozzátette, az volt a vágya, hogy egy olyan cégnél dolgozzon az egyetemi évek után, amely stabil alapokon áll, ő pedig megfelelő tapasztalatot és tudást gyűjthet.

„A Magyar Suzukiról tudtam, hogy évtizedek óta jelen van Magyarországon, úgy gondoltam, hogy jelentős tudást halmozott fel az évek során, emellett megújulásra képes. Ebben pedig nem csalódtam. Fontosnak tartom, hogy a napi munka mellett széles körű tapasztalatot szerezzek, ez pedig a jelenlegi környezetben megadatik, miközben látom azt is, hogy megújulnak egyes folyamatok. A Suzukiról, mint autómodellről korábban is tudtam, hogy rendkívül népszerű a magyar vásárlók körében. Amellett, hogy a jól kialakult belső folyamatok és a kollégák segítőkészsége miatt gyorsan be lehet illeszkedni a közösségbe, számos tanulási és bérezési, vagy egyéb juttatási lehetőség adott a cégnél” – fogalmazta meg Mester József, miért ajánlaná másoknak is, hogy megpályázzák valamelyik Magyar Suzuki által meghirdetett állást.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink