HR Ablak Kevesebb fejessel működhet tovább a VW

Kevesebb fejessel működhet tovább a VW

autopro.hu/E.M. | 2022.08.12 04:19

Kevesebb fejessel működhet tovább a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen új vezérigazgatója, Oliver Blume célja, hogy az elődje alatti néhány viharos év után a Volkswagen Csoport komoly összetűzésektől mentesen, egy kisebb igazgatótanáccsal működjön.

Hirdetés

Ügyhöz közeli források szerint az igazgatótanácsi helyek száma, a Herbert Diess irányítása alatti tizenkettőről, nyolcra vagy kilencre csökkenhet, bár erről még nem született döntés. „Néhány kettős funkciót újra kell gondolni” – mondta az egyik bennfentes.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Blume szeptember 1-jén váltja le Diess-t, akinek a hivatali idejét belharcok árnyékolták be.

Sem a VW, sem pedig a jelenleg is Blume vezetése alatt működő Porsche nem kívánt nyilatkozni a lehetséges vezetőségi változásokról beszámoló Reuters-nek.

Nagyobb befolyáshoz jutnak a részvényesek

A VW többségi részvényesei arra törekednek, hogy rövidebb pórázon tartsák a konszernt és nagyobb beleszólást szerezzenek a stratégiai kérdésekbe. A családok ezen igyekezetét Blume kinevezése is jól tükrözi.

A Porsche és Piëch családok, akik a VW szavazati jogainak többségét birtokolják a Porsche SE holdingvállalaton keresztül, azt remélik, hogy a Diess-évek zűrzavara után nyugodtabb vizekre terelhetik a VW Csoportot.

Körvonalazódik a felállás

A források szerint Blume csapatába a pénzügyi vezető Arno Antlitz, a személyzeti vezető Gunnar Kilian, a jogi vezető Manfred Doess és Thomas Schäfer is bekerülne. Utóbbi a VW-t, a Škodát és a Seatot is magába foglaló Volumen márkacsoportot irányítja.

Markus Duesmann, aki az Audi, a Lamborghini, a Bentley és a Ducati motorkerékpár márkát tömörítő Prémium márkacsoportot vezeti, szintén marad, bár felelősségi köre változhat.

Az igazgatótanács kínai piacért felelős tagjának, Ralf Brandstätternek a jövője még nem tisztázott – mondta a nyilatkozók egyike –, ahogy Hauke Stars informatikai vezetőé sem. Mindeközben Murat Aksel beszerzési vezető és Hildegard Wortmann értékesítési vezető pozíciója veszélybe kerülhet.

Még van, ami vita tárgya

„Feltehetnénk a kérdést, hogy miért kell a VW személyautó márka beszerzési vezetőjének a csoport igazgatótanácsában is helyet foglalni” – fogalmazott a másik bennfentes, hozzátéve, hogy ez Wortmannra is vonatkozik, aki a konszern mellett az Audi értékesítési részlegét is vezeti.

Vita tárgyát képzi Thomas Schmall technológiai vezető széleskörű feladatköre is. Schmall többek között a csoport autóipari beszállítóiért, az akkumulátorgyárak és technológiai platformok globális hálózatának fejlesztéséért felelős.

Blume valószínűleg a termelésért való felelősséget másra ruházza át. Az még nem tisztázott azonban, hogy ki veheti át ezt a szerepet vagy hogy igazgatósági szinten marad-e egyáltalán. A vállalati források szerint a Volkswagen felügyelőbizottsága szeptember végén tartja a következő ülését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink