HR Ablak Kevesebb bért ad a Dunaferr a távmunkát választó munkavállalóknak

Kevesebb bért ad a Dunaferr a távmunkát választó munkavállalóknak

autopro.hu | 2020.03.26 10:21

Kevesebb bért ad a Dunaferr a távmunkát választó munkavállalóknak

Fotó: Pixabay

A Dunaferr menedzsmentje első körben azt a szabályozást kívánta bevezetni, hogy azokat a munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt távmunkát végeznének, a fizetésük 60 százaléka illeti meg. Végül új vezetői utasítás lépett életbe, mely továbbra sem a munkavállalók érdekeit szolgálja – számolt be az Index.

Hirdetés

Szigorú szabályokhoz köti a Dunaferr menedzsmentje az otthoni munkavállalást a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben. A cégvezető, Jevgenyij Tankilevics utasítása szerint csak az maradhat otthon, aki minden harmadik munkanap után kivesz két szabadnapot. Így a távmunkát választó munkatársaknak nagyjából egy hónap alatt elfogy a fizetett szabadságuk.

Az első körös javaslat sem ment át

A Dunaferr DV. Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közös közleményében megosztotta az eredeti ajánlatot, mely szerint a következők szerint alakul az acélgyár munkatársainak fizetése:

  • A külföldről hazatérő alkalmazottakat, vagy azokat, akik olyannal találkoztak, aki külföldön járt, vagy egyéb okból koronavírussal fertőzöttek lehetnek, a Dunaferr szabadságra küldheti.
  • Ezért jogosult az alkalmazottak teljes szabadsága fölött rendelkezni, és azonnal elrendelni a szabadságot.
  • Van lehetősége a munkavállalóknak, ha ezt a munkakörük lehetővé teszi, otthonról elvégezni a feladatukat, azonban ebben az esetben csak 60 százalékos bért kapnak arra az időre.

Az Index egy forrása a módosított munkaszerződés tervezetét is elküldte, amelynek aláírásával a munkavállaló elfogadja, hogy ötnapos munkahét esetében két nap, négy vagy három napos munkahét esetén pedig egy nap szabadságot vesz ki.

A többség számára elfogadhatatlan

Ebből kifolyólag a munkavállalók nagy része nem tud élni a távmunka lehetőségével és a veszélyhelyzet ellenére kénytelen bejárni az üzembe. Mindez az ajánlat a szakszervezet számára is elfogadhatatlan volt, azonban a tiltakozásuk ellenére is bevezette a Dunaferr vezetősége.

Az Index megkeresésére ezt válaszolták: „A koronavírus miatt jelentkező extra terhek mellett a Dunaferrnek reagálnia kell az iparági visszaesésre is, miközben fenn kell tartania a gyártási kapacitásokat. Ezért tett javaslatot arra, hogy az otthoni munkavégzésben dolgozók számára a heti 5 napos munkahetet 3 napra csökkentse.”

Hozzátették továbbá, hogy az otthoni munkavégzés senki számára nem kötelező, kizárólag munkavállalói kérésre vezették be.

A Dunaferr szerint szabályosan jártak el

A vállalat alkalmazottainak több mint hetven százalékát nem érinti a távmunka lehetősége, ők ugyanis közvetlenül a termelésben dolgoznak, ahol értelemszerűen nem megoldható az átállás. Így főként az adminisztratív területen dolgozók vehetnék igénybe. Hogy közülük hányan írták alá a módosított munkaszerződést, nem árulta el a Dunaferr.

A vezetőség továbbá azt is kifejtette, hogy „A Dunaferr igyekezett olyan megoldást kidolgozni, amely biztosítja a munkavállalók közötti munkamegosztás és teherviselés egyensúlyát, miközben reagál a megváltozott egészségügyi és gazdasági körülményekre is”.

Hozzátették, a törvényeknek megfelelően járnak el, amelyek lehetővé teszik, hogy a munkáltató rendelkezzen a szabadnapok meghatározott részének kiadásáról.

Kiemelt Partnereink