HR Ablak Igazát akarta bizonyítani, végül megbüntették a Renault-Nissan volt vezérét

Igazát akarta bizonyítani, végül megbüntették a Renault-Nissan volt vezérét

autopro.hu/V.M. | 2021.05.21 14:17

Igazát akarta bizonyítani, végül megbüntették a Renault-Nissan volt vezérét

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség volt vezetője még 2018-ban | Fotó: Nissan's Global Newsroom

Nem a várt eredményt hozott a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség egykori vezére, Carlos Ghosn kezdeményezésére Hollandiában indult eljárás. A pozíciójából eltávolított ex-vezérnek ötmillió eurót kell visszafizetnie a Nissannak és a Mitsubishinek.

Hirdetés

Ghosn azzal vádolta meg a Nissant és a Mitsubishit, hogy közös vállalatuk, a holland Nissan-Mitsubishi BV éléről jogtalanul mozdították el 2019-ben, majd követeltek tőle 15 millió euró megfizetését a túlzott nagyságú fizetése és bónusza kompenzációjaként.

Az amszterdami bíróság azonban végül az autógyártóknak adott igazat, mivel úgy találta, hogy Ghosn nem bírt érvényes munkaszerződéssel, abból következően, hogy az igazgatótanácsi tag, aki aláírta azt, nem rendelkezett a Nissan és a Mitsubishi képviseleti jogával. A bíróság továbbá közölte, hogy Ghosn jogtalanul állapította meg saját fizetését, valamint adott magának bónuszt pozíciója elfoglalásakor.

A Ghosn szemszögéből távolról sem ideális, de az eredeti követelésnél kedvezőbb ítélet szerint ötmillió eurót kell, hogy visszafizessen az amszterdami vegyesvállalattól 2018 áprilisa és novembere között kapott túlzott összegű fizetése kompenzációjaként.

Ghosn szóvivője bejelentette, hogy a libanoni-brazil-francia üzletember fellebbezni fog, hogy a vádját alátámasztó tanúvallomásokat is meghallgathassa a bíróság – írja a Reuters.

Elutasítja a vádakat

Ghosn a Nissan és a Mitsubishi elnöke, valamint a Renault vezérigazgatója volt, mikor 2018-ban letartóztatták Japánban és eltávolították pozíciójából. A modern autóipar egyik legismertebb alakját sikkasztással vádolják, amit ő következetesen tagad, emellett azt állítja, hogy megbuktatását belülről szervezték.

2019 decemberében Libanonba szökött egy privát repülő fedélzetén, egy poggyászba rejtőzve, és azóta is a Japánnal kiadatási egyezményt nem kötött országban tartózkodik.

Kiemelt Partnereink