HR Ablak Idén is a béremelésért fog küzdeni az IG Metall

Idén is a béremelésért fog küzdeni az IG Metall

autopro.hu/P.B. | 2022.01.06 10:17

Idén is a béremelésért fog küzdeni az IG Metall

Fotó: Leadec

Egy interjúban beszélt az IG Metall 2022-es céljairól Jörg Hofmann, a szakszervezet vezetője. A legfontosabb célja az acél, fém- és elektronikai ipari dolgozók szakszervezetének a reálbérek szinten tartása legalább a tagjai számára.

Hirdetés

Az új esztendőben is szeretne minden tagja számára növekvő bért kiharcolni az IG Metall. A cél a minimum kétszázalékos béremelés, ugyanis a szakemberek kétszázalékos inflációt várnak Németországban – azaz a reálbérek csökkenését mindenképpen el kell kerülni a szakszervezet szerint. Természetesen, ha nagyobb lesz az infláció, úgy az IG Metall is ehhez igazítja majd a terveit.

Jörg Hofmann, az IG Metall vezetője kiemelte, hogy az általa képviselt szektoron belül nagyon eltérő a cégek helyzete. Míg a fogyasztási cikkek gyártóinak a továbbra is magas vásárlóerő miatt aligha lesz problémájuk, addig egyes gépipari cégeket a koronajárvány okozta csökkenő beruházási hajlandóság jelentősen érinti, különösen az Európán kívüli vásárlók körében.

Az autóipar még mindig jól teljesít

A szakszervezeti vezető szerint a kihívások ellenére továbbra is az autógyártók érték el a legjobb eredményeket Németországban. Ebben közrejátszott, hogy a félvezetőhiány miatt a különösen jövedelmező modellekre koncentráltak. Problémásabb a helyzet a sok beszállítóval, köztük az acélgyártókkal is– mondta Hofmann, hozzátéve, hogy sok cégnek még mindig hiányzik a koncepciója arról, hogyan tovább a belső égésű motorok után.

Hofmann pozitív példaként említette a Saar-vidéket, ahol a partnerek intenzíven dolgoznak együtt a hidrogén-infrastruktúrán. Országos szinten nagy beruházásokra van szükség, beleértve az állami beruházásokat is, hogy fenntartsák az olyan iparágakat, mint az acél-, a cement- vagy a vegyipar – vélekedett.

Az IG Metall a tavaszi üzemi tanácsi választásokra is készül. Fontos cél az üzemi tanácsi testületek számának megőrzése és ezzel a munkavállalói részvétel erőssége. A listákat a nagyvállalatoknál már összeállították – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink