HR Ablak Ezért hagyják ott a legtöbben állásukat

Ezért hagyják ott a legtöbben állásukat

autopro.hu/P.B. | 2022.07.31 16:19

Ezért hagyják ott a legtöbben állásukat

Fotó: Pexels

A koronavírus-járvány, majd az azt követő orosz-ukrán háború komoly gazdasági válságot okozott, emiatt sokan féltik az állásukat. Ugyanakkor egyes szektorokban ma is munkaerőhiány van, több olyan végzettség és pozíció is létezik, amiben válogathatnak a dolgozók. Így a munkáltatók számára sem mindegy, hogy mik lehetnek azok az okok, amiért sokan felmondanak.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban 2019 decembere és 2022 májusa között a pandémia előtti szinthez képest 25 százalékkal többen hagyták ott az állásukat önszántukból. A munkaadók - és egyes esetekben egész iparágak - azon fáradoznak, hogy feltöltsék ezeket az így megüresedett pozíciókat. A McKinsey Ausztráliában, Kanadában, Indiában, Szingapúrban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban összesen 13.382 munkavállaló bevonásával végzett kutatása szerint a 2020 és 2022 áprilisa közötti két évben felmondó dolgozók 65 százaléka nem tér vissza az általa elhagyott iparágba.

A helyzet a magyar munkaadóknak sem ismeretlen, az autopro.hu több háttérbeszélgetés és interjú során is találkozott már azzal a problémával, hogy sem a különleges képzettséget nem igénylő operátori állásokban, sem pedig a szakképzettséget igénylő munkakörökben nincs elegendő ember. Bár a Statista.com által szemlézett McKinsey-kutatás hazánkra nem tér ki, a felmondási okok mindenképpen érdekesek magyar szemmel is.

Klasszikus okok a lista elején

Az elmúlt egy évben történő felmondások körében a leggyakoribb indok a „karrierfejlesztés/előmenetel hiánya” és a „nem megfelelő fizetés” – nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a két szempont (legfeljebb változó sorrendben) mindig a legnépszerűbb oka lesz a munkahelyváltásnak.

A jó főnök iránti igény is erősen megjelenik a listán: a harmadik leggyakoribb válasz a „nemtörődöm vagy nem inspiráló vezetők” opciója volt. A válaszadók negyede azt mondta, hogy a munkahelyi rugalmasság hiánya is tényező volt a felmondásban – itt már megjelenik a járvány hatása, ugyanis a home office egy globálisan elismert és lassan elvárt munkavégzési forma lett, aminek hiánya ezek szerint komoly jelentőséggel bír.

A rugalmasság hiányánál azonban többen kifogásolták a munka értelmetlenségét, valamint a megbízhatatlan kollégákat is. A listára még felfért az egészséges életmód támogatásának hiánya is, mint a felmondás kiváltó oka.

Számszerűsítve a több válasz bejelölésére is lehetőséget adó felmérés során a három domináns indokot a megkérdezettek a következő arányokban jelölték meg: az előrelépés hiányát 41 százalék, a nem megfelelő fizetést 36, a rossz főnököt pedig 34 százalék válaszolta.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink