HR Ablak Azonnal elkelnek a piacon a mérnökök, mindenkire le kell csapni

Azonnal elkelnek a piacon a mérnökök, mindenkire le kell csapni

Kuthi Áron | 2020.02.06 11:19

Azonnal elkelnek a piacon a mérnökök, mindenkire le kell csapni

Virágzanak az atipikus foglalkoztatási formák a magyar munkaerőpiacon, a munkaerőkölcsönzés slágernek bizonyult 2019-ben. Ám közben egyre inkább utat tör magának a projektalapú foglalkoztatás is, főként az informatikai területeken. A Hays nemzetközi kiválasztó és toborzó vállalat magyarországi csapata megjelentette az idei évre vonatkozó Salary Guide-ját, amely nélkülözhetetlen iránytűként szolgál a munkavállalók motivációinak megértésében.

Hirdetés

Már vissza sem érdemes kérdezni, hogy Mennyi? - bele kell törődni abba, hogy munkáltatóként jobban járunk, ha elfogadjuk az állásra jelentkező bérigényét. Mert ha mi nem, más azonnal foglalkoztatja őt, mi meg kereshetünk tovább, akár hosszú hónapokon át. Tudomásul kell venni, hogy egy 2 éves tapasztalattal bíró autóipari folyamatmérnöknek havi 650 ezer forint a fizetése, még akkor is, ha 2 éve ezt az összeget csak egy négy év tapasztalatú folyamatmérnök kérhette el. Így érzékeltette a mai munkaerőpiaci helyzetet Vizkeleti László, a Hays mérnöki és logisztikai területért felelős vezetője.

A helyzet az, hogy az oktatási rendszer egyszerűen nem tud kitermelni megfelelő számban embereket. A jelöltek rájöttek arra, hogy kevesen vannak, így fel is verték egymás árát... A Hays az általuk kiajánlott pozíciók tekintetében átlagosan 10 százalékos bérnövekedésről tud beszámolni a múlt évet vizsgálva.

Ugyanakkor vegyesre sikerült a 2019-es kép, az autóipari bizonytalanságot a Hays is érzékelte, kézzel fogható volt a bővülési célok miatti nyomás csökkenése. Ez a lélegzetvételnyi szünet a hosszabb távú megoldások kidolgozása felé tolta a cégeket, mint pl. átszervezések, Ipar 4.0-projektek kidolgozása.

Miket lát a Hays a piacon?

  • Magyarország egyre kevésbé az olcsó munkaerő országa;
  • de a nyugati befektetők még mindig szívesen helyezik át gyártásukat keletebbre;
  • megmaradt az érdeklődés a szolgáltató valamint kompetencia központok nyitása, bővítése iránt is;
  • a vállalatok jobb híján maguk szállnak be még jobban az oktatásba-képzésbe, ami jó hír a termelékenység növekedésére nézve;
  • a munkavállalók egyre jobban elfogadják a munkaerő-kölcsönzési gyakorlatot;
  • a szellemi munkavállalók körében is bevált a kölcsönzési gyakorlat.

A Hays sok nyitott pozíciót hirdet munkaerő-kölcsönzés formájában, ami manapság épp az egyre gyakoribb létszámstop miatt válik népszerűvé. Ilyen esetben a Hays feladata a bérszámfejtés és minden pénzügyi háttérfeladat elvégzése.

A Salary Guide-ban vázolt trendek közül most csak az autóipari ágazat számára fontosakat soroljuk fel. A toborzó cég még az IT, építőipari, HR, pénzügyi, marketing, kiskereskedelmi és adminisztratív területeken jelentkező bérigényeket vizsgálta.

Kelet-Magyarország autóipari rivaldafényben

A toborzás intenzitása általánosságban kissé lassult az autóipari bizonytalansággal, ám a Hays úgy látta, a gépgyártók, telekom és speciális gyártási területen aktív cégek tovább tudtak fejlődni. Az autóipari projektmenedzsment iránt állandó és nagy a kereslet, akár gyártási, akár K+F területen. Itt a 2-3 éves releváns tapasztalat már nagy előnyt biztosít a junior jelöltnek. Budapesten villamosmérnökből, vidéken inkább gépészmérnökből van hiány. Az ország keleti részében nagy kereslet volt tavaly a minőségbiztosítási szakemberek iránt, főként a számos zöldmezős beruházás miatt. A BMW érkezésének hírére jócskán megnyomták a ceruzát a debreceni és a régió álláskeresői, érezhető a német prémiumgyártó bérfelhajtó hatása.

További megfigyelések a mérnöki, gyártási területen

  • Fő munkaerőpiaci kihívást a fröccsöntési és SMT-terület jelent, de felzárkózik mögéjük a szerelés és megmunkálás;
  • Az angol nyelv ma már alapelvárás mérnöki területen, előnyt jelent a német;
  • Mérnökségvezetőt belülről, termelésvezetőt kívülről vesznek fel a cégek;
  • Előnyben voltak azok a vezetők, akik értenek a változásmenedzsmenthez, multi-generációs rétegek menedzsmentjéhez;
  • A karbantartási területen a releváns tapasztalat és felsőfokú végzettség, az angol nyelvismeret egyaránt elvárás;
  • A K+F-beruházások üteme kicsit lassult, kivéve Miskolcot, itt nagy az igény a CATIA/NX/Creo programokat ismerő fejlesztők iránt;
  • Az új beruházások, az Ipar 4.0 fejlesztések hatása, hogy nagy az igény a menedzsment-szintű döntéstámogató rendszerekhez (Smart Factory) értő szakemberekre.

User experience a toborzásban is

A jelöltek amellett, hogy magabiztosan lépnek be a toborzási folyamatba, elvárják, hogy válaszoljanak emailjeikre, megkeresésükre. Tapasztalat szerint a rossz megítélésű cégek körébe helyezik azokat a vállalatokat, ahonnan nem jön visszajelzés. A gyors reagálás mindig előny, hiszen fenntartjuk a jelölt érdeklődését. Mint a Salary Guide 2020 bemutatóján elhangzott, főként IT-területen terjed a próbanap gyakorlata, ahol bele lehet látni a valós munkakörnyezetbe. Az itt kapott élmény nagy szerepet játszik a későbbi döntésben. A munkahelyi környezet, a főnök iránti szimpátia alapvetően fontosak egy állás elfogadásakor, ám jó, ha tudjuk, hogy egy trendi mérnöki, IT vállalatnál alapfelszereltség kell legyen a... nem a csocsóasztal, nem is a darts tábla, hanem a sörcsap!

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink