Gyártósor Végre a kkv-k dolgát is megkönnyíthetik a robotok

Végre a kkv-k dolgát is megkönnyíthetik a robotok

autopro.hu/Sz.K. | 2023.12.04 04:20

Végre a kkv-k dolgát is megkönnyíthetik a robotok

Fotó: OnRobot Blog

A Nemzetközi Robotikai Szövetség előrejelzése szerint egy évtizeden belül a termelésben dolgozók több mint fele robotokkal fog dolgozni. Ez a legkisebbektől a legnagyobbakig érinteni fogja a vállalkozásokat.

A vállalkozások 99 százalékát képviselő kis- és középvállalkozások (kkv) az amerikai és az európai gazdaság fogaskerekei, a munkahelyteremtés, az ellátási láncok, a gazdasági növekedés és az innováció gerincét alkotják. Összességében nem lehet alábecsülni szerepüket a nemzeti gazdaság ellenálló képességének kiépítésében.

A kiskeresetű vállalkozások jellemzően csak lassan aknázzák ki az automatizálás előnyeit. Gyakran a lassú átállás akadályozza meg a vállalkozásokat abban, hogy elérjék a versenyképességük megőrzéséhez szükséges rugalmasságot és hatékonyságot. A kulcsfontosságú piacokon, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a gyártás továbbra is hanyatlik, és mindkettő a Covid-19 világjárvány kezdete óta folyamatos visszaesésről számolt be.

Miért lassúak a kkv-k az automatizálásban?

A robotikai iparágat hagyományosan a nagy, összetett vállalkozások irányítják, de miért tétováznak a kkv-k az automatizálási hullámmal szemben?

Egy pörgős kisipari gyártó, amely sokféle terméket állít elő, de szerény mennyiségben. Itt van a bökkenő - a hagyományos robotok egyik feladatról a másikra való átállítása nem könnyű. Napokig vagy hetekig tartó átprogramozásról beszélünk, és ez akkor van így, ha egyáltalán van felszerelés a házon belüli módosításukra. Bár a robotok növelhetik a hatékonyságot, ezt gyakran a rugalmasságért cserélik el. A játék lényegében zéróösszegű, különösen a változatosságból élő vállalkozásoknál.

A kkv-k nem várhatnak tovább az automatizálással

Az újabb technológiák révén elképesztő lehetőségek nyílnak meg a kkv-k számára. A kisebb, rugalmas, együttműködő robotok (kobotok) az alkalmazások széles körében használhatók, a gépkezeléstől és a hegesztéstől kezdve a csomagolásig, a raklapozásig és a csavarhajtásig. A legmodernebb szoftverek még az alkatrészek gyors átkonfigurálását is lehetővé teszik, ami végre vonzóvá teszi az automatizálást a sokféle termékkel, de kis volumenben gyártó vállalatok számára.

Ez a technológiai fejlesztés nem is jöhetett volna jobbkor az iparág számára. Vegyük például a tehetséghiányt. Különösen a feldolgozóiparnak vannak óriási problémái az alkalmazottak toborzásával és megtartásával. Az évtized végére több mint kétmillió gyártási munkahely marad betöltetlenül az Egyesült Államokban, és az európai vállalatok háromnegyede már most is nehezen talál megfelelő munkaerőt. Azoknak a vállalatoknak, amelyek versenyben akarnak maradni, meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet az emberi kreativitást és a robotok pontosságát egyaránt hasznosítani.

Az automatizálás előnyei a kkv-k számára

Azok számára, akik belevetik magukat az automatizálásba, a jutalom bőséges. A robotok javítják a minőséget és a működési hatékonyságot azáltal, hogy következetesen dolgoznak és csökkentik az emberi hibákat. A robotok emellett javítják az üzleti alkalmazkodóképességet és rugalmasságot, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy megfeleljenek a változó piaci igényeknek.

Nem szabad megfeledkezni minden vállalkozás szívéről és lelkéről - az emberekről. A robotok segíthetnek a vállalatoknak fenntartani a termelékenységet a munkaerő- és készséghiánnyal szemben, és azáltal, hogy átveszik a nehéz munkát, jobb munkahelyeket teremtenek az emberek számára, ami viszont növeli a munkaerő megtartását és csökkenti a sérülések kockázatát. Ez aranyat ér, különösen, ha figyelembe vesszük az elöregedő munkaerőt. A fizikai stressz az egyik ok, amiért sok ötven év feletti munkavállaló a korai nyugdíjba vonulást választja, így a fizikailag kevésbé intenzív munkával járó új munkakörök létrehozása lehetőséget ad az értékes tapasztalatok megtartására.

Automatizálás szempontjai

Most, hogy a technológia már rendelkezésre áll, nagyobb tudatosságra és megértésre van szükség annak érdekében, hogy mi teszi lehetővé a sikeres végrehajtást.

1. Előzetes felmérés

Ahhoz, hogy az automatizálás valóban átalakító erejű legyen, a vállalkozásoknak nem szabad csak úgy gondolniuk rá, mint egy egyszerű technikai frissítésre. Ahogy Ben Armstrong és Julie Shah, az MIT kutatói megállapították, az automatizáláshoz vezető útnak zökkenőmentesen kell illeszkednie az átfogó üzleti elképzelésekhez és stratégiához.

És itt jön a csavar: ez több, mint az emberi karok robotkarokra cserélése. A folyamatok apró részletei is átalakításra szorulhatnak, különösen, ha azokat kézi kezelőkre tervezték. Például a CNC-műveletekből származó hosszú fémforgácsok furcsa helyeken ragadhatnak meg. Míg mi, emberek gyorsan ki tudjuk szedni őket, egy robot nem lesz képes rá.

2. Kezdés kicsiben

Nagy a kísértés, hogy egyből nagyot lépjünk, de láttuk már, hogy az automatizálási projektek kudarcot vallanak, amikor a kisvállalkozások valami túl bonyolultat próbálnak csinálni. Gyakran a fokozatos megközelítés a legjobb.

Kezdetben a legtöbb kkv számára már napi néhány óra többlet gyártási idő is hatalmas nyereség. Jelöljön ki egyetlen, egyértelmű feladatot az automatizálási debütáláshoz, oldja meg, majd használja fel a tanulságokat a következő projektnél!

3. A dolgozók bevonása

A fokozatos megközelítés nemcsak a technikai tudás kialakítását segíti elő, hanem a csapatot is az ügy mögé állítja. Gondoljon az automatizálásra úgy, mint egy változáskezelési folyamatra! Ha a műveletek egy része feljavult az automatizálással, a többi csapat is alig várja, hogy kipróbálhassa. A dolgozók beleegyezése kritikus fontosságú.

4. Továbbképzési lehetőség

A vállalkozásoknak a kobot-automatizálást lehetőségként kell felfogniuk, hogy továbbképezzék csapataikat. Ezt a gondolatot támasztja alá az MIT kutatása, amely rámutat arra, hogy a sikeres bevezetés szempontjából fontos az ember-robot együttműködésre és a munkaerő-fejlesztésre összpontosítani.

A továbbképzés nem csak arról szól, hogy az alkalmazottak felkészüljenek a robotok melletti munkavégzésre. Hanem arról is, hogy vonzó, technológiai alapú munkahelyeket teremtsünk a gyártók következő generációja számára. Ez nagy ugrásnak tűnhet, de egyszerűbb, mint gondolnánk.

5. Támogatások

Egyes országok és államok támogatást vagy pénzügyi támogatást nyújtanak a kkv-k automatizálásának elősegítésére. Vegyük például Svédországot: A Gazdasági és Regionális Növekedési Ügynökségük összefogott a Svéd Ipari Robotok Szövetségével, hogy ösztönözze a kkv-k automatizálási tudását és beruházásait, de az Egyesült Államok minden államában van egy Manufacturing Extension Partnership központ, egy köz- és magánszféra közötti partnerség, amely az automatizálással kapcsolatos tanácsadást és néha gyárak felmérését is kínálja.

Ha készen áll arra, hogy elkötelezze magát a megvalósítás mellett, fontolja meg, hogy szakembereket hív, akik segítenek a beállításokban. Egy professzionális integrátor jól elköltött pénznek bizonyulhat, különösen, ha végül felgyorsítja a megtérülést.

A kollaboratív automatizálás nem múló trend. Ez egy hihetetlenül sokoldalú eszköz a mai kkv-k előtt álló üzleti kihívások leküzdésére. Helyesen megvalósítva a kobotok növelik a működési hatékonyságot, erősítik a rugalmasságot, kezelik a munkaerő- és készséghiányt, valamint ösztönzik a munkaerő továbbképzését és megtartását – írja a Harvard Business Review.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink