Gyártósor Ujjakba épített kamerák tehetik ügyesebbé a grippereket

Ujjakba épített kamerák tehetik ügyesebbé a grippereket

autopro.hu/V.M. | 2020.06.06 12:20

Ujjakba épített kamerák tehetik ügyesebbé a grippereket

Fotó: MIT CSAIL

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kettő kutatócsoportja új megoldásokkal próbálta a lágy, vagyis a tradicionálissal ellentétben rugalmas anyagokat használó robotikában alkalmazott gripperek képességeit javítani.

Hirdetés

Az egyik kutatócsoport egy GelFlexnek nevezett technológiát használva egy kétujjú gripper, azaz megfogó ujjvégeibe kamerákat szerelt, lehetővé téve a robotnak, hogy jobb fogást találjon a legkülönfélébb méretű és alakú tárgyakon. A technológia olyan robotok megalkotását teheti lehetővé, melyek tapintás által képesek felismerni a tárgyakat. A rendszer 96 százalékos pontossággal tudta meghatározni a helyes markolási mozdulatot és erőt.

A kutatók átlátszó szilikon mögé halszem optikával ellátott kamerákat, valamint LED fényeket építettek az ujjakba. A kamerák a fényforrások segítségével meg tudták figyelni a szilikon markolást követő alakváltozását a szemközti ujjon, ami alapján a mesterséges intelligencia meg tudta határozni a tárgy alakját és méretét.

A tradicionálisabb megközelítés is jól bevált

Az intézmény dolgozóinak egy másik része szenzorok segítségével érte el, hogy a robot képes legyen tapintás útján felismerni a felvett tárgyat az esetek 90 százalékában. A kutatók egy általuk korábban készített tölcsér alakú puha grippert láttak el nyomásérzékelőkkel, melyek működésének alapját kis latex „ballonok” képzik, amelyek nyomásának változását egy algoritmus elemzi ki, meghatározva a helyes megfogás módját.

A szenzorok használatával a jelentős erő kifejtésére képes puha megfogók is képessé válnak akár az olyan kicsi és törékeny dolgok felemelésére is, mint például egy darab chips, miközben a tárgyat fel is tudják ismerni. A tárgy pontos ismeretében a robot a kívánt erővel szoríthat, elkerülve a roncsolódás okozását.

A Digital Trends cikkéből továbbá az is kiderül, hogy a további kutatások egyik potenciális iránya az érzékelésre képes robotikus „bőr” lehet.

Kiemelt Partnereink