Gyártósor Új tömítés sokszorozza meg a csapágyak életét

Új tömítés sokszorozza meg a csapágyak életét

autopro.hu/V.M. | 2021.11.24 09:19

Új tömítés sokszorozza meg a csapágyak életét

Fotó: SKF News and events

Az SKF csapágygyártó egy olyan tömítést fejlesztett ki kúpos csapágyaihoz, ami azoknak legalább 600 üzemórát garantál szennyezett környezetben. Ez az idő a svéd vállalat szerint tízszer annyi, mint a versenytársak termékei esetében.

Az SKF a Type E csapágyaihoz tervezte az új tömítést. Ezeket a csapágyakat nagy terhelések minimális tengelyirányú mozgás melletti elviselésére tervezik. Ilyen csapágyakkal találkozni például csiszológépekben, extrudáló berendezésekben és keverőgépekben.

Ezek a gépek jellemzően ugyanazon ok miatt romlanak el: a tömítés hibája miatt. Ebből következik, hogy a hatékonyabb tömítés nagyobb megbízhatóságot és több termeléssel töltött időt jelent.

Az SKF szerint a felhasználók jellemzően elfogadják, hogy a szennyeződések bejutása a csapágy idő előtti tönkre meneteléhez fog vezetni – a vállalat szerint azonban az új tömítéssel ez nem kell, hogy így történjen.

Többszintű védelem

Az új CR tömítések azzal tolják ki a csapágy élettartamát, hogy rossz viszonyok között is szinte teljesen megakadályozzák a szennyeződések bejutását. A magas hőmérsékletnek is ellenálló hidrogénezett nitril gumiból készült tömítések több szintű védelmet nyújtanak a szennyeződések ellen. Például a csapágyházon kívül egy plusz gumi javítja a statikus tömítést, míg több tömítőajak együttesen akadályozza meg a piszok, a víz vagy a por bejutását.

A kiváló védelmen felül a tömítések a csapágyak újraolajozását is lehetővé teszik a tömítőajkak megsértésének kockázata nélkül.

„Az iszapba merítéses tesztek alatt a tömítésünk több mint 600 órát viselt el szennyeződés beengedése nélkül” – idézi Eric Brubakert, az SKF Észak-Amerika termékmenedzsmentért felelős igazgatóját a Drives & Controls. „A versenytárs termékeknél már ötven óra vagy kevesebb idő után belső szennyeződést fedeztünk fel. A tömítésünk teljesítménye több mint tízszer olyan jó, mint a versenytársaké.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink