Gyártósor Új korszakot nyithatnak a kísérletvégzésben a robotok

Új korszakot nyithatnak a kísérletvégzésben a robotok

autopro.hu/V.M. | 2020.08.18 13:47

Új korszakot nyithatnak a kísérletvégzésben a robotok

Fotó: KUKA Blog

Egy olyan robot, ami a tudományos kísérleteket az embereknél ezerszer gyorsabban tudja elvégezni valódi tudományos áttörésnek hangzik. Ez azonban már nem csak elképzelés, hanem valóság. A Liverpooli Egyetem kémikus hallgatói nemrég egy autonóm KUKA robotot kezdtek használni a helyes anyagkombinációk megtalálásához.

Hirdetés

A tudományos kutatások keretében végzett kísérleteket gyakran számtalanszor meg kell ismételni, méghozzá nagyfokú pontosság mellett, hiszen a legkisebb eltérések is befolyásolhatják az eredményeket. Pontosan ez a monotonitás és precizitási igény az, ami miatt a robotok kiválóak lehetnek a feladat elvégzésében, és ezért döntöttek a brit egyetem kutatói is egy robot alkalmazása mellett.

Az intézmény kémiai laborjában tevékenykedő gép egy KUKA által fejlesztett KMR iiwa típusú mobil robot, melyet arra programoztak be, hogy autonóm módon mozogjon a laborban, végezzen kísérleteket, majd az eredmény önálló kiértékelése után magától hozzon döntést a következő lépésről.

Túl sok kombináció, túl kevés idő

Andy Cooper, a Liverpooli Egyetem egyik professzora elmondta, hogy a robotot egy új fotokatalizátor kereséséhez alkalmazták. Ezek olyan vegyületek, amik a vizet napfény hatására hidrogénre és oxigénre bontják. A vegyületeknek fontos szerep jut többek között a zöld energia előállításában.

Cooper elmagyarázta, hogy a probléma az elemek megfelelő kombinációjának megtalálásának nagy időigényében rejlik. Esetükben több mint 98 millió lehetséges kombinációról volt szó, és sokszor azt is nehéz eldönteni, hogy melyekkel kezdjék meg a teszteket.

Az emberek számára a feladat léptéke szinte lehetetlenné teszi annak elvégzését, a KUKA robotja azonban egy algoritmus segítségével leszűkíti a potenciális kombinációk számát.

Fotó: Youtube

Mesterséges intelligenciával a jó eredményekért

Egy külső, mesterséges intelligencián alapuló program vezeték nélküli kapcsolaton keresztül vezérli a robotot, ami az üvegpalackok tartalmát összekeveri, a keverékeket fényforrás közelébe helyezi, majd ez eredményeket egy gázkromatográf segítségével elemzés alá veti. Hasonlóan az emberekhez, a robot az eredmények alapján dönt a következő lépésről, a különbség csak abban van, hogy a napi 90 percnyi akkumulátortöltést leszámítva folyamatosan, illetve koncentrációvesztés nélkül tud dolgozni.

Mindössze nyolc nap alatt, a KUKA lézeralapú navigációs rendszert használó robotja 688 kísérletet végzett el és dokumentált. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ezerszer olyan gyorsan halad, mint ahogy az lehetséges lenne automatizálás nélkül.

Cooper szerint a robot lehetővé teszi, hogy a kutatók az eddigieknél nagyobb, ambiciózusabb kísérleteket végezzenek. Hozzátette, hogy amelyik eszközzel egy ember képes dolgozni, azzal elméletileg egy robot is. Ez azt is jelenti, hogy a robotok az egyetemek és vállalatok laboratóriumaiban is megkönnyíthetik a kutatók munkáját.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink